Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Plāno piketēt pret mikrouzņēmumu nodokļa likvidēšanu

Nākamnedēļ, 23.novembrī, aktīvistu grupa plāno pie Saeimas piketēt pret mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likvidēšanu.

Sociālajā tīklā Facebook rokdarbnieku un amatnieku interešu grupā Handmade in Latvia izplatīts paziņojums par plānoto piketu. Paziņojumā norādīts, ka piketu organizē fiziskas personas, kas ir MUN maksātāji.

Paziņojumā teikts, ka klajā nākusi ziņa, ka 23.novembrī Saeimas deputāti balsos par MUN likvidēšanu. "Tas apcirps iespējas aptuveni 50 tūkstošiem Latvijas mazo uzņēmēju un pašnodarbināto, kuri vēlas legāli strādāt un nopelnīt iztikai sev un ģimenei," uzsver piketa ierosinātāji.

Tāpat piketa pieteikumā minēts, ka jāpanāk obligāto sociālo iemaksu atcelšana, jo daudziem nav izdevīgi katru mēnesi valstij maksāt 97 eiro uz savas algas rēķina, pat tajos mēnešos, kad ienākumi netiek gūti.

Pikets ar 200 cilvēku dalību esot pieteikts saskaņošanai Rīgas domē (RD), bet detalizētāku informāciju RD aģentūrai LETA nesniedza.

Neesot izslēgts, ka piketu apmeklēs plašāks pulks, tāpēc piketa rīkotāji aicina pieteikties arī brīvprātīgos kārtības nodrošinātājus.

LETA jau ziņoja, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, noraidot priekšlikumus ilgāk saglabāt šo režīmu.

Latvijas Reģionu apvienība (LRA), No sirds Latvijai (NSL), kā arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija rosināja izslēgt no likumprojekta normu, kas paredz, ka pieteikties mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusam var līdz 2017.gada 30.jūnijam.

Deputāte Inguna Sudraba (NSL) vaicāja, "kāpēc ir tik ciniska attieksme pret cilvēkiem, kāpēc izmaiņas nevar virzīt normālā kārtībā vai vienoties par kompromisu". Savukārt Mārtiņš Bondars (LRA) pārmeta koalīcijas politiķiem solījumu nepildīšanu, piebilstot, ka tos, kas nepilda solījumus, var saukt vārdā, kas "sākās ar burtu "m"".

Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS) atbildēja, ka nevar izslēgt, ka mikrouzņēmumu nodokļa režīms "daļēji transformēsies" kādā jaunā režīmā. Viņš arī teica, ka ir jārada vienkāršs režīms, kas būtu sabalansēts arī attiecībā uz sociālajām iemaksām.

Koalīcijas deputāti atturējās balsojumā par LRA, NSL un Tautsaimniecības komisijas priekšlikumiem, kas paredzēja izslēgt termiņu, līdz kuram var pieteikties mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusam. Arī tas izraisīja Bondara kritiku, kurš norādīja, ka, neatbalstot kādu ieceri, ir jābalso pret, nevis jāatturas.

Tāpat netika atbalstīti opozīcijas priekšlikumi par to, ka likumam būtu jāstājas spēkā vēlāk, kā arī citi ierosinājumi.

Likumprojekts arī paredz, ka esošajiem mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, kas vēlēsies turpināt saimniecisko darbību pēc 2018.gada 31.decembra, līdz 2018.gada 15.decembrim būs reģistrējas par uzņēmumu ienākuma nodokļa vai iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāju.

Šos likumprojektus galīgajā lasījumā Saeimas sēdē paredzēts vērtēt 23.novembrī.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas