Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Plānošanas reģionus VARAM sola nelikvidēt

Plānošanas reģioni ir labs ietvars, kurā koordinēt arī valsts pārvaldes iestāžu un pašvaldību sadarbību. Tā atzina vairāki Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti trešdien pēc piecu plānošanas reģionu pārstāvju uzklausīšanas. Politiķiem arī bija šaubas, vai ir mākslīgi jāveido vēl 29 valsts un pašvaldību sadarbības teritorijas. "Plānošanas reģionu kapacitāte līdz šim nav pietiekami izmantota," sacīja Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks Māris Pūķis. Viņaprāt, piecu reģionu mērogs ir piemērots arī sadarbībai Eiropas līmenī.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti bija apmeklējuši četrus no pieciem reģioniem – Kurzemes, Zemgales, Vidzemes un Latgales –, nepaviesojoties tikai Rīgas reģionā. Tikšanās ar to pārstāvjiem komisijā tika rīkota arī tāpēc, ka šīm institūcijām nav skaidrības par savu nākotni pēc 29 sadarbības teritoriju izveidošanas. Par šo projektu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) plāno valdībā ziņot marta beigās. 

Saruna komisijā aizritēja emocionālā gaisotnē, kam skaidrojums varētu būt arī pašvaldību vēlēšanu tuvums, kas nav piemērotākais laiks diskusijai par tik nopietnām izmaiņām pašvaldību regulējumā. Vietējās vēlēšanās plāno kandidēt ne tikai reģionu attīstības padomju vadītāji, bet arī VARAM parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts (NA). Viņš izteikumos par plānošanas reģionu darbības efektivitāti bija diezgan skarbs. Eglīts bija Baldones novada deputāts, bet pirms gada pēc apstiprināšanas par parlamentāro sekretāru mandātu nolika.

Plānošanas reģionu uzdevums ir nodrošināt reģionu attīstības plānošanu, kā arī pašvaldību un valsts pārvaldes iestāžu sadarbību. To lēmējinstitūcija ir attīstības padome, kuru veido reģiona pašvaldību vadītāji, kuri no sava vidus izraugās priekšsēdētāju. Taču niecīgā valsts atbalsta dēļ šo reģionālo institūciju ietekme nav bijusi sevišķi jūtama. Lielāko daļu projektu reģioni īsteno par piesaistīto finansējumu, kas ir no vairākiem avotiem – arī Eiropas fondiem. Nelielu dotāciju vairākos reģionos tiem atvēl arī pašvaldības.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 23.februāra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas