Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Politiķi izmaiņas partijas finansēšanas un priekšvēlēšanu aģitācijas regulējumā pārsvarā vērtē pozitīvi

Gan valdošā koalīcija, gan arī opozīcijas partijas pārsvarā pozitīvi vērtē šodien Saeimas pieņemtās izmaiņas partijas finansēšanas regulējumā un priekšvēlēšanu aģitācijas regulējumā.

Vienotības valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, ka izmaiņu mērķis ir samazināt naudas lomu politikā, jo partijas turpmāk varēs tērēt mazāk. Viņa arī uzskata, ka esot labi, ka jau pietiekami ilgu laiku pirms vēlēšanām ir skaidri nosacījumi, kuri būs jāievēro, tāpat šodien pieņemtās izmaiņas veicinās partiju tiešāku saziņu ar vēlētājiem, uzrunājot viņus nepastarpināti. Vienlaikus Vienotības pārstāvji preses paziņojumā norāda, ka pieņemtie likumi "turpina politiskās kultūras uzlabošanu, veicinot kvalitatīvu un demokrātisku vēlēšanu norisi".

Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK(VL-TB/LNNK) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis norādīja, ka apstiprinātās izmaiņas nāks par labu gan Latvijai, gan viņa pārstāvētajam politiskajam spēkam, jo tās samazinās naudas varu vēlēšanās. Deputāts skaidroja, ka jaunais likums veicinās vairāk uz partiju programmatiskajām nostādnēm balstītas diskusijas, tostarp komunikāciju internetā. Maksimāli tērējamās naudas summas sarukšana nacionālo apvienību ierobežos mazāk nekā "vienu citu" politisko spēku, jo VL-TB/LNNK nav dzīvojusi uz atsevišķu bagātu sponsoru rēķina, norāda Cilinskis.

Arī Reformu partijas vadītājs Valdis Zatlers pozitīvi vērtē pieņemtos likumus, norādot, ka tie veicinās partiju konsolidēšanos un politiskās vides stabilitāti nākotnē. Viņš piebilda, ka to, kā "tie reāli dabā strādās", varēs redzēt tikai pēc pirmajām vēlēšanām. Labi, ka likums ir pieņemts savlaicīgi, nevis pēdējā brīdī, kas varētu radīt jautājumus, kuras partijas interesēs šādi likuma grozījumi ir pieņemti, skaidroja politiķis. Līdz šim partijas bija spiestas vākt ziedojumus, lai varētu atļauties reklāmas elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos, pauda Zatlers, uzsverot, ka šādā veidā politiskie spēki kļuva atkarīgi no lielajiem ziedotājiem. Likuma grozījumi mainīšot situāciju.

Politiskās apvienības Saskaņas centrs (SC) frakcijas priekšsēdētāja biedrs Valērijs Agešins aģentūrai LETA sacīja, ka savu attieksmi SC pauda, Saeimas balsojumā atbalstot izmaiņas. Vienlaikus viņš akcentēja, ka izbrīnu rada tas, ka koalīcija "vēlas mainīt spēles noteikumus" pusgadu pirms pašvaldību vēlēšanām. Tāpat politiķis uzskata, ka koalīcijas partijas pirms vēlēšanām varētu izmantot valdības administratīvos resursus. Agešins arī uzskata, ka šīs izmaiņas SC darbību pirms vēlēšanām neietekmēs, jo SC "vienmēr atskaitās vēlētājiem par padarīto, nevis bārstās ar solījumiem". SC jau tagad daudz tiekoties ar vēlētājiem klātienē.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Uldis Augulis aģentūrai LETA pauda viedokli, ka šodienas lēmumi veicinās uzlabojumus, taču joprojām ir lietas, kuras neesot ņemtas vērā, piemēram, arī pirms šīm Saeimas vēlēšanām televīzijā uzstājās mazāk partiju, nekā vēlāk startēja vēlēšanās. Atbildot uz jautājumu, kā pieņemtie likumi varētu ietekmēt ZZS priekšvēlēšanu aktivitātes, Augulis sacīja, ka nekādu būtisku izmaiņu nebūšot, proti, izmaiņas nedz atvieglos, nedz sarežģīs dalību vēlēšanās.

Kā ziņots, Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma jauno Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu, kas, apvienojot līdz šim vairākos atsevišķos likumos noteikto kārtību, noteiks aģitācijas un tās uzraudzības kārtību pirms Saeimas, Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanām. Likums paredz, ka televīzijā 30 dienas pirms vēlēšanām būs aizliegtas politiskās reklāmas.

Tāpat Saeimas deputāti šodien trešajā un galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas cita starpā paredz uz pusi samazināt politisko organizāciju priekšvēlēšanu izdevumu apmēru.

Balsojumā par abiem likumiem deputāti bija vienisprātis, un Priekšvēlēšanu aģitācijas likums tika pieņemts ar 85 balsīm "par", un neviens deputāts balsojumā neatturējās un neviens nebalsoja pret. Arī grozījumi partiju finansēšanas regulējumā tika pieņemti ar 89 balsīm "par", nevienam deputātam nebalsojot "pret" un nevienam neatturoties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas