Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Portāls: par Hosama Abu Meri draudiem un emocionālo vardarbību vēršas pie tiesībsarga

Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācijas (LFAA) izpilddirektore Kristīne Jučkoviča vērsusies pie tiesībsarga saistībā ar veselības ministra Hosama Abu Meri apvainojumiem un draudiem kādas publiskas sanāksmes laikā. Ministrs sanāksmes laikā sitis ar dūrēm pa galdu, biedējis, draudējis, kā arī pret Jučkoviču vērsis emocionālo vardarbību, piektdien vēsta portāls nra.lv.

Sanāksmes esot ierakstīta audio un īpašu kontekstu notikušajam dod nule Saeimā ratificētā Stambulas konvencija.

Saskaņā ar portāla ziņoto, pagājušā gada 28. decembrī sanāksmē par Veselības ministrijas informatīvo ziņojumu par zāļu finansiālo pieejamību izcēlies pamatīgs konflikts ar bļaušanu starp veselības ministru Hosamu Abu Meri (“Jaunā vienotība” (JV)) un LFAA izpilddirektori Kristīni Jučkoviču, kura arī ir partijas JV biedre.
Sanāksmē piedalījās aptuveni 30 amatpersonas - ministriju valsts sekretāri, nevalstisko organizāciju un profesionālo asociāciju pārstāvji, Veselības ministrijas ierēdņi un veselības ministrs. Diskutējot par iespējām padarīt medikamentus lētākus, sākušies strīdi, Abu Meri uz Jučkoviču kliedzis un izteicis viņai apvainojumus.

Jučkoviča par emocionālo vardarbību pret sevi uzrakstījusi iesniegumu tiesībsargam un partijas JV Ētikas komisijai, cita starpā apelējot arī pie Stambulas konvencijas.

Jučkoviča apstiprinājusi, ka viņa tik tiešām ir vērsusies pie tiesībsarga un JV Ētikas komisijas ar iesniegumiem un informējusi par sanāksmē notikušo arī premjeri Eviku Siliņu (JV).

“Sanāksmes laikā, visticamāk, ar mērķi iebiedēt mani un citus sanāksmes dalībniekus Abu Meri pret mani vērsa emocionālo vardarbību un, manuprāt, viņš izteica arī draudus. Sanāksme bija publiska, piedalījās daudz cilvēku. Tā tika ierakstīta audio. Iesniegumos es aprakstīju notikušo un pamatojos arī uz nupat pagājušajā gadā Saeimā ratificēto Stambulas konvenciju. Jo, manuprāt, šī vēršanās pret mani bija ne tikai par profesionāliem jautājumiem, bet arī pret mani personīgi. Es pat pārjautāju, vai apvainojumi domāti man personīgi, un atbilde bija, ka jā - pret mani personīgi.

Sanāksmē piedalījās arī daudzi vīrieši, kuri tieši tāpat kā es pildīja savus darba pienākumus, taču vēršanās notika tieši pret mani. Ministrs kliedza, ka zina, ko esmu darījusi, kur esmu gājusi, ko un kam rakstījusi, un piesolīja, ka iesniegs materiālus par mani Valsts drošības dienestā. Es to uzskatu par draudiem sev. Es uzskatu, ka man kā sievietei un kā latvietei, ejot uz sanāksmi, nav jāsaskaras ar tādu attieksmi - es to neesmu pelnījusi. Nesaprotu, kā demokrātiskā Eiropas valstī vispār var notikt šādas lietas. Es kā māte, kura audzina meitu, uzskatu, ka ir pilnīgi nepieņemami, ka šādas lietas var būt.

Tāpēc uzrakstīju šos iesniegumus, jo uzskatu, ka katrai klusēšanai ir sekas. Ja mēs klusējam par šādu emocionālo vardarbību, tad tā var aizvien vairāk izplatīties un pieņemties spēkā,” sacīja LFAA izpilddirektore.

“Tā bija sanāksme par Veselības ministrijas informatīvo ziņojumu, pret kuru esmu iebildusi kā profesionāle - kā lobijs, jo mans darbs ir runāt ar plašsaziņas līdzekļiem par šo jautājumu, runāt ar sabiedriskajām organizācijām, ar valsts pārstāvjiem par problēmām, kādas var rasties, ja tiks pieņemti kļūdaini tiesību akti. Es nekur neesmu slēpusies un esmu atklāti vēstījusi, ka pārstāvu aptieku nozari, esmu biedre arī vairākās citās profesionālās asociācijās, kuru viedokli esmu pārstāvējusi un runājusi nevis personiski, bet par konkrētiem tiesību aktiem. Uzskatu, ka mana darbība palīdz arī Veselības ministrijai, kura var savlaicīgi redzēt, kādas ir problēmas, kādas sekas būs tam vai citam tiesību aktam, ja tas tiks pieņemts. Uzskatu, ka mans darbs ir pacientu labā un tas nav nonivelējams kā vērā neņemams,” pauda LFAA izpilddirektore Jučkoviča.

Uz jautājumu, kā tieši izpaudās emocionālā vardarbība, Jučkoviča atbildēja, ka ministrs vicinājies ar rokām un sitis ar dūrēm pa galdu, izvēlējās tieši viņu kā sava acu skatiena partneri, kliedzis, ka viņa runājot muļķības. Sanāksmes beigās Jučkoviča pateikusi, ka viņai šādas izpausmes nav pieņemamas un tas, ka viņš ir ministrs, nenozīmē, ka viņš nevar tikt kritizēts.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders “Neatkarīgajai” sacījis, ka gada nogalē notikušajā sanāksmē, kurā tika izskatīti ieinteresēto pušu priekšlikumi informatīvajam ziņojuma par zāļu pieejamības uzlabošanu, ministrs atbildēja emocionāli. Uzreiz pēc tam ministrs atvainojies klātesošajiem un uzsvēra, ka emocijas bija vērstas uz minētās kundzes pārstāvētās organizācijas (komersantu) interešu aizstāvības stilu un paņēmieniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas