Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Prezidents aicina Saeimu grozīt Satversmi premjera pozīcijas stiprināšanai

Valsts prezidents Andris Bērziņš pirmdien, 16.septembrī, Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) nosūtījis likumdošanas iniciatīvu, kas paredz, grozot Satversmi, Ministru kabineta (MK) iekārtas likumu un Saeimas kārtības rulli, stiprinot Ministru prezidenta un valdības pozīciju.

Prezidents rosina vairākas izmaiņas pašreizējā valdības apstiprināšanas kārtībā, portālu Diena.lv informēja Prezidenta preses dienests. Proti, premjeram un viņa redzējumam par valsts stratēģisko attīstību līdzīgi kā līdz šim būtu jāsaņem Saeimas uzticība, kas būtu jāpauž ar kvalificētu balsu vairākumu. Taču pēc tam Ministru prezidents jau kā apstiprināts valdības vadītājs aicinātu savā komandā ministrus. Tiem kā līdz šim vairs parlamenta atbalsts nebūtu vajadzīgs, taču būtu nepieciešams prezidenta akcepts.

Tāpat rosināts ieviest neuzticības balsojuma iespēju Saeimai, lai parlaments varētu mainīt Ministru kabinetu gadījumā, kad tā vairākums nav apmierināts ar valdības darbu. Vēlāk Saeimai pašai būtu tiesības izraudzīties sev vēlamu Ministru prezidenta amata kandidātu. Šāda kārtība paplašinātu Saeimas pilnvaras.

Tiek rosināts arī izslēgt no likumdošanas normas, kas nosaka, ka Ministru kabinets ir atkāpies, ja Saeima pirmajā vai otrajā lasījumā noraida valdības iesniegto budžeta projektu.

Prezidenta likumdošanas iniciatīva balstīta ekspertu -  Latvijas Universitātes docētāju Dainas Bāras, Valta Kalniņa, Jāņa Plepa un Ingas Vilkas - priekšlikumos. Tiek uzsvērts, ka ekspertu grupa savus priekšlikumus formulējusi, stingri vadoties no fakta, ka Latvija ir parlamentāra republika un pilntiesīga Eiropas Savienības dalībvalsts.

"Viena no būtiskākajām iezīmēm ekspertu grupas sagatavotajā ziņojumā ir uzskats, ka Latvijā pastāvošo parlamentārās demokrātijas modeli ir iespējams pilnveidot, par piemēru izmantojot Eiropas valstīs dominējošo moderno parlamentārisma tipu - racionālo parlamentārismu. Jānorāda, ka racionālo parlamentārismu primāri raksturo premjerministra pozīcijas nostiprināšana, proti, notiek pāreja no "parlamentāras valdības" uz "kabineta valdību" ar stipru Ministru prezidentu," Saeimas priekšsēdētājai raksta Bērziņš.

Bērziņš atgādina, ka izmaiņas konstitūcijā veicamas īpašā kārtībā, proti, klātesot vismaz divām trešdaļām Saeimas locekļu un ne mazāk kā ar divu trešdaļu klātesošo deputātu balsu vairākumu. "Tas nozīmē, ka šajā gadījumā īpaši svarīgi ir iegūt pēc iespējas lielāku parlamenta locekļu vienprātību. Turklāt nepieciešams ne tikai konceptuāls Saeimas atbalsts ieviest Satversmē vairākus jaunus racionālā parlamentārisma elementus, bet arī deputātu piekrišana konkrētām izmaiņu redakcijām, par kurām viedokļi neapšaubāmi var atšķirties."

Prezidents norāda, ka šādām konstitucionālajām izmaiņām būtu jāstājas spēkā līdz ar nākamo Saeimas sasaukumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas