Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Profesionālās izglītības iestādēs kā obligātais mācību priekšmets būs jāiekļauj dabaszinības, fizika vai ķīmija

Valdība otrdien apstiprināja grozījumus noteikumos par valsts profesionālās vidējās izglītības un valsts arodizglītības standartu, paredzot iekļaut dabaszinības, fiziku vai ķīmiju kā obligātus vispārizglītojošos mācību priekšmetus un palielināt šo mācību stundu skaitu visās valsts profesionālajās izglītības iestādēs.

Apmēram 50% profesionālās izglītības iestāžu fiziku vai ķīmiju audzēkņiem piedāvā apgūt kā izvēles mācību priekšmetu, un atvēlētais stundu skaits šajos mācību priekšmetos nav pietiekams. Tāpēc, lai uzlabotu izglītojamo eksakto zināšanu līmeni un nodrošinātu tehnisko profesiju sekmīgu apguvi, noteikumos tiek pastiprināti pievērsta uzmanība eksakto mācību priekšmetu - matemātikas, fizikas, ķīmijas, dabaszinības - mācīšanai profesionālās izglītības programmās. Tas nozīmē, ka līdzās vispārizglītojošo priekšmetu humanitārajam virzienam profesijām ar tehniski orientētiem sasniedzamajiem rezultātiem tiek piedāvāts ieviest vispārizglītojošo priekšmetu tehnisko virzienu.

Grozījumos arī noteikts mācību saturā obligāti apgūstamais veselības izglītības saturs un apjoms visās profesionālās izglītības programmās, nodrošinot obligātā veselības izglītības kursa ieviešanu no 2016./2017.mācību gada mācību kursā "Sabiedrība un cilvēkdrošība". Profesionālās vidējās izglītības programmās veselības izglītībai noteiktas 24 mācību stundas un arodizglītības programmās - 20 mācību stundas. Līdz ar to šajā vienotajā mācību kursā tiktu nodrošināta darba aizsardzības, pirmās palīdzības, ugunsdrošības, elektrodrošības, civilās aizsardzības, vides aizsardzības, veselības izglītības tēmu sistēmiska apguve.

Noteikumos tiek novērsta pretruna starp vispārizglītojošo priekšmetu mācīšanu vispārējā vidējā un profesionālajā vidējā izglītībā. Veicot grozījumus, tiek nodrošināta vienota pieeja vispārizglītojošo mācību priekšmetu eksāmeniem, nosakot trīs centralizētos eksāmenus - latviešu valodā, vienā svešvalodā un matemātikā un vismaz vienā eksāmenā pēc izglītojamā izvēles atbilstoši vispārējās vidējās izglītības standartam.

Veicot grozījumus, ņemts vērā Kultūras ministrijas ierosinājums, ka profesionālās vidējās mūzikas, mākslas, dejas un dizaina jomas izglītības programmas, kuras atbilst izglītības tematiskai jomai Mākslas un kuras izglītojamais sāk apgūt pēc vidējās izglītības ieguves, īstenojamas vismaz 3120 stundu apjomā ar izglītības programmas īstenošanas ilgumu vismaz divi gadi. Nosakot vienotu profesionālās vidējās kultūrizglītības programmu īstenošanas apjomu un ilgumu, tiks nodrošināta profesionālās kultūrizglītības programmu kvalitāte un mērķu sasniegšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas