Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Prognozē jaunas darba vietas

Lai gan patlaban Latvijā vērojams vidējās algas kāpums, nav zināms, cik ilga un noturīga būs darba samaksas palielināšanās tendence.

Tiek pieļauts, ka Ukrainas un Krievijas konflikta saasināšanās gadījumā - līdz ar plašu rietumvalstu sankciju pret Krieviju ieviešanu un Krievijas atbildes soļiem pret sankciju ieviesējiem - situācija Latvijas darba tirgū varētu pasliktināties, bet pagaidām tā ir vienīgi prognoze. Šobrīd samērā zemā inflācija ļauj prognozēt iedzīvotāju pirktspējas pieaugumu tuvākajā nākotnē.

Vidējā nominālā darba samaksa jau pērn pārsniedza iepriekšējo vēsturisko rekordu, kas tika fiksēts 2008. gada 4. ceturksnī. Šogad pozitīvās tendences turpinās, un gada 1. ceturksnī vidējā bruto darba samaksa valstī sasniedza 742 eiro jeb par 30 eiro vairāk nekā trekno gadu pīķī.

Varētu kāpt par 3-6%

Darba tirgus pētījumu kompānijas Hay Group pakalpojumu vadītāja Latvijā Līga Rode zina teikt, ka attiecībā uz algu paaugstināšanu tendences šogad varētu būt līdzīgas kā pērn, darba samaksai palielinoties vidēji par 3%. «Daļa uzņēmēju ir piesardzīga attiecībā uz algu palielināšanu, jo saimnieciskās darbības rādītāji ne vienmēr ir pārliecinoši,» skaidro darba tirgus eksperte.

Tomēr situācija ievērojami labāka ir to uzņēmumu grupā, kur kopējais atalgojumu līmenis tiek palielināts. Šāda tipa kompānijās vidējais atalgojums var palielināties par 4-6%. Turklāt apmēram ceturtā daļa uzņēmumu esot tādi, kur algu līmenis vairākkārt pārsniedz vidējo rādītāju. L. Rode stāsta, ka atalgojumu mērījumu ietvaros ievērojami lielāks par vidējo jeb divciparu procentu algu pieaugums ir algu paaugstinošo uzņēmumu grupā darbiniekiem, kas saglabājuši savu iepriekšējo amatu. Šeit vidējās algas pieaugums var sasniegt jau padsmitus procentu, un arī šī tendence esot tāda pati kā pērn.

Visu Mārtiņa Apiņa rakstu lasiet trešdienas laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas