Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Programmēšana līdztekus ābecei

Sākot studijas augstskolā, atskārsme, ka lekcijās netiek mācīts tas, kas tika sagaidīts, dažos gadījumos varētu pat nebūt neparasta situācija. Nepareizais priekšstats tiek radīts jau skolas solā, kur, piemēram, informātiku patlaban māca pēc apmēram 10 gadu vecas mācību programmas. Šajā jomā varētu būt izmaiņas, jo informātikas skolotāji ir gatavi mācību vielu papildināt arī ar programmēšanas pamatiem un citām lietām, kas sniedz ieskatu informāciju tehnoloģiju nozares darbā, savukārt pašu apmācību sākt jau no otrās, nevis tikai no 5.

klases, kā līdz šim, otrdien vēsta laikraksts Diena.Par spīti demogrāfiskajai situācijai, arī šogad uzņemšanas rezultāti Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātē ir labi, tomēr programmu absolventu ir būtiski mazāk, nekā to studentu, kuri uzsāka mācības. Viens no iemesliem - jaunieši nav apzinājušies, ko nozīmē darbs informāciju tehnoloģiju jomā. RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes dekāna vietnieks Agris Ņikitenko stāsta, ka studenti atklāti atzīst, ka ir "aplauzušies", jo domājuši, ka būs jāstrādā ar lietojumprogrammām kā skolā, nevis pašiem jārada programmas. Turklāt vērā jāņem arī skolēnu sliktās zināšanas eksaktajos priekšmetos. Piemēram, augstskolas pārbaudījumu ar pamatskolas matemātikas uzdevumiem mācību gada sākumā nespēj sekmīgi nokārtot pat puse jauno studentu. Savukārt augstskolas uzdevums pēc tam ir trijos gados sagatavot speciālistu.Šo pašu problēmu Dienai uzsver arī Latvijas Informātikas skolotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Oskars Lūsis. Pēc viņa domām, mūsdienās vairs nevar koncentrēties tikai uz lietojumprogrammu apguvi, bet jārada priekšstats par nozares darbu. Tas nenozīmē, ka jau skolas solā ir jāapgūst kāda konkrēta programmēšanas valoda, tomēr programmēšanas pamati spētu skolēnam radīt priekšstatu. Šim mērķim izstrādās arī īpašas spēles, ar kurām programmēšanas elementus bērnam var iemācīt pat bērnudārzā.Patlaban informātiku skolā māca 5., 6. un 7.klasē, koncentrējoties tieši uz lietojumprogrammu apguvi. Kā atzīst Valsts izglītības satura centra (VISC) vecākais referents Viesturs Vēzis, mācību programmas standarts nav būtiski mainījies apmēram 10 gadu. Tas nozīmē, ka principā mācītas tiek novecojušas lietas, jo nevienam nav noslēpums, kādā tempā attīstās informāciju tehnoloģijas. Informātikas skolotāji iestājas gan par to, lai tiek izveidots jauns standarts, gan par to, ka informātika jāmāca no 2.klases, īpaši ņemot vērā faktu, ka bērni tehnoloģijas apgūst jau pirmskolas vecumā.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 26.augusta, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas