Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

PVD: Latvijā nonākuši 32 kilogrami ar fipronilu piesārņoti olu produkti

Patlaban Eiropas Komisijas (EK) Ātrās brīdināšanas sistēmā pieejamā informācija liecina, ka no Latvijā nonākušajiem 143 kilogramiem Vācijas izcelsmes olu produktiem, ar fipronilu piesārņoti bijuši 32 kilogrami – olu masa omletei. Produkta neizlietotais atlikums – 7 kilogrami no tirgus atsaukts, portālu Dienu.lv informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere.

Testēšanas pārskati liecina, ka atrastais fipronila daudzums jēlproduktā - olu masā ir teju 50 reizes mazāks nekā daudzums, kura gadījumā var iestāties nopietns risks cilvēka veselībai. Turklāt gatavā produktā, pievienojot citas sastāvdaļas, piemēram, pienu, fipronila koncentrācija tiek atšķaidīta.

PVD atgādina, ka EK Ātrās brīdināšanas sistēmā ir ievietots paziņojums, ka šovasar no Vācijas, caur Igauniju saņēmējam Latvijā ir piegādāta, iespējams, ar fipronilu piesārņota produktu partija -143 kilogrami tādu olu produktu kā olu masa omletei un olu dzeltenumi.

Tie nav plaša patēriņa produkti, kurus cilvēks var iegādāties lielveikalā. Parasti šos produktus ēdienu gatavošanā un konditorejas izstrādājumu ražošanā izmanto sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi.

Neraugoties uz to, PVD uzsāka pārbaudes – noskaidroja olu produktu saņēmēju, uzņēmumus, kam produkti tālāk piegādāti. Tika uzsākta produktu partijas atlikumu izplatīšanas apturēšana.

PVD atgādina – lai pārliecinātos par vietējā tirgū pieejamo olu drošumu, PVD augustā noņēma Igaunijas, Lietuvas un Polijas, kā arī vietējas izcelsmes olu paraugus, lai pārbaudītu tās uz fipronila klātbūtni.

Deviņos olu paraugos fipronils nav konstatēts, liecina laboratorisko izmeklējumu rezultāti. Viens paraugs vēl tiek testēts.

Fipronils ir viela, kuru izmanto kukaiņu apkarošanā neproduktīvajiem dzīvniekiem – suņiem, kaķiem un mājas seskiem. Produktīvajiem dzīvniekiem šo insekticīdu izmantot ir aizliegts, jo tā atliekvielas var nonākt pārtikā, piemēram, olās, pienā.

 

Top komentāri

Ai,
A
ai, nabaga PVD, vajadzēja taču tiem ārzemniekiem ielikt informāciju par piesārņotajiem 32 kg, tomēr nācās atzīt tādu faktu...Bet no otras puses vairāk nekādu dokumentālu pierādījumu nav līdz ar to pat ja Latvijā tikt ievestas n-tās tonnas PVD var sirdsšķīsti apgalvot, ka karaļvalstī viss kārtībā!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas