Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Ilustratīvs attēls

Radioaktīvā viela zemes dzīlēs - normas robežās

Radioaktīvā viela, kas atrodas zemes dzīlēs Latvijā ir normas robežās, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) .

Šogad LVĢMC veica nozīmīgu Latvijas Vides aizsardzības fonda finansētu projektu-  lai noteiktu radioaktīvās vielas radona koncentrāciju dzeramajā ūdenī visā Latvijas teritorijā.

Pētījumā secināts, ka radona koncentrācija it visur Latvijā ir normas robežās – no 0.1 līdz 21.7 Bq/l. Lielākā koncentrācija 40 Bq/l tika konstatēta Madlienā. Saskaņā ar Eiropas Savienības tiesību aktu prasībām pieļaujamais radona līmenis dzeramajā ūdenī ir 100 Bq/l.

Projekta ietvaros apsekojot lielākos ūdens apgādes uzņēmumus visā Latvijā, gada garumā tika ievākti un analizēti ūdens paraugi. Pētījumā secināts, ka radona koncentrācija it visur Latvijā ir normas robežās, taču iegūtie rezultāti tiks izvērtēti un lemts par turpmāko rīcību - vai vajadzēs šajās vietās veikt monitoringu.

“Viens no galvenajiem radona avotiem ir zemes dzīles. Konkrētās teritorijas ģeoloģiskā uzbūve nosaka risku radona paaugstinātai koncentrācijai, kas var apdraudēt arī cilvēku. Dabiski radons rodas no kristāliskā pamatklintāja iežiem vai nogulumiežiem, piemēram, māla. Tas ir iežos esošā urāna sabrukšanas ķēdes produkts. Tie ir dabiski procesi, kas rodas dabiskā veidā. Kādas ir iespējas radiācijai no zemes dzīlēm nonākt līdz augšējiem slāņiem, ir atkarīgs no zemes garozas plaisām. Līdzko tiek veikts jauns dzeramā ūdens ieguves urbums, radona līmenis ir jānovērtē arī Latvijā, jārēķinās, ka zemes uzbūve dažādās vietās ir atšķirīga un urbumi iet dažādos dziļumos. Lielāka iespējamība, ka augstāks radona līmenis būs dziļākā urbumā," saka LVĢMC Informācijas analīzes daļas vadītāja Anta Jantone.

Paralēli šim pētījumam LVĢMC katru gadu radiācijas monitoringa ietvaros mēra radioaktivitāti dzeramajā ūdenī Rīgā, Baldonē un divās vietās Daugavpilī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas