Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Raidījums: Grigule šmaucas ar deklarēšanos; Ždanoka piketētājiem maksā par Šveices pulksteni

Neglītas lietas par pēc provizoriskiem rezultātiem nākamajā Eiropas Parlamenta (EP) sasaukumā iekļuvušajām deputātēm – Ivetu Griguli (Zaļā un zemnieku savienība) un Tatjanu Ždanoku (Latvijas Krievu savienība) svētdien atklāj TV3 raidījums Nekā personīga - pirmā šmaukusies ar dzīves vietas deklarāciju, bet otrā piketētājiem it kā atdevusi parādu par Šveicē pirktu pulksteni.

Raidījums ziņo, ka Saeimas deputāte Grigule šmaukusies ar dzīves vietas deklarāciju, lai varētu saņemt 520 eiro transporta kompensāciju. Deputātei jau kopš aprīļa vidus pietrūcis laika, lai piedalītos Saeimas komisiju sēdēs un plenārsēdēs, tomēr par aprīli viņa saņēmusi kārtējo kompensāciju par transporta izdevumiem 520 eiro apmērā. Tādu deputātiem, kas deklarējušies laukos, maksā par nokļūšanu uz darbu. Grigules oficiālā dzīvesvieta ir Ogres novadā, tomēr gan viņa pati, gan viņas lauku māju iemītnieki atzīst, ka īstenībā politiķe dzīvo pusstundas braucienā no Saeimas - Mārupē. 

Saeimā neviens nekontrolē, vai deputāts patiešām dzīvo attālajā deklarētajā dzīvesvietā, bet varbūt, piemēram, čekus paņēmis no draugiem vai braucis ceļojumos pa Latviju. Saeimas Preses dienesta vadītājs Juris Vīgulis raidījumam skaidro, ka Saeima kompensē deputātiem radušos transporta izdevumus. Jo tālāka ir deklarētā dzīvesvieta, jo lielāka ir komepensācijas summa. Lai iegūtu kompensāciju, deputātam ir gan jānorāda sava deklarētā dzīvesvieta, gan jāiesniedz dokumenti, kas faktiski pierāda radušos izdevumus. Tie būtu degvielas čeki vai transporta biļetes.

Grigule neko neētisku nesaskata savā shēmā ar izdevīgo degvielas kompensāciju. Viņa uzskata, ka valsts viņai piešķir pārāk maz naudas, lai viņa varētu reklamēties Eiroparlamenta vēlēšanām. Savus braucienus viņa attaisno ar deputātes pienākumiem tikties ar vēlētājiem.

Savukārt Ždanoka iesaistīta gadījumā, kad neilgi pirms EP vēlēšanām Saeimas novērošanas kamerās fiksēts kāds notikums, kas radījis aizdomas par partijas atbalstītāju uzpirkšanu. Ždanoka pamanīta, maksājot visai iespaidīgu naudas summu vienai no krievu organizāciju aktīvistēm. 

15.maijā uz Jēkaba ielas pie Saeimas nama notika Ždanokas Latvijas Krievu savienības rīkots pikets, kurā piedalījās vairākas Latvijas drošības dienestu vērību iemantojušas personas. Salīdzinot ar uzmanību, kas tobrīd bija pievērsta Saeimas nama priekšā notiekošajam piketam, daudz mazāk vērības piesaistīja kāda cita darbība turpat netālu - Saeimas frakciju un komisiju ēkas priekšnamā. Tur Latvijas Krievu savienības līdere Ždanoka norēķinājās ar vienu no piketa organizatorēm.

Saeimas deputāta palīgs Edmuns Jurēvics to redzējis un raidījumam stāsta: "Bija skaidrs, es uzreiz sapratu, ka tas ir domāts nauda par to, ka cilvēki ir piedalījušies protestā. Jautāju, vai tā vispār ir viņas nauda, vai tā ir kaut kāda nauda, kas nāk vispār ne no viņas, nāk, lai ietekmētu, jo tiešām es arī nebiju pārsteigts.. Es tiešām neticēju, ka 200 cilvēki var pēkšņi atnākt pie Saeimas ceturtdienas vakarā un, nesaprotot ko, pret kaut ko protestē, vicinot Krievijas karogus, Georga lentīšu karogus un nēsājot tādus plakātus latviešu valodā, ko viņi, es domāju, visticamāk nesaprot to nozīmi. Viss tas process izskatījās drausmīgi organizēts, tie plakāti, kas tika izdalīti cilvēkiem, tie nebija viņu plakāti. Tie paši organizatori, kas mūžīgi redzēti visos protestos, arī viņus savāca, izdalīja un aizveda."

Bija skaidrs, ka tā ir eiro valūta un tas bija diezgan liela apjoma, patiešām nesaskaitīju uz to brīdi, bet tas nebija.. skaidri varēja redzēt, ka tas nebija aizdot piecīti. Tas bija skaidrs, ka diezgan ievērojama summa tur ir, cik es redzot... Es neprasīju, protams, viņai cik tas ir," saka deputāta Jāņa Ozoliņam (Vienotība) palīgs, kurš izjaucis naudas nodošanas brīdi.

Žurnālisti nolēmām abām darījuma veicējām vienlaicīgi pajautāt, kādam nolūkam nauda bijusi dota. Versijas sakrita, bet vēlāk noskaidrojās, ka abas jau bija laikus uzzinājušas par žurnālistu interesi. "Tatjana Favorska ir mana laba draudzene un viņa man atveda no Šveices pulksteņus, es viņai palūdzu. Kad mēs tur kopā bijām, bija slēgts veikals un es viņai palūdzu, lai viņa man nopirktu," skaidroja Ždanoka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas