Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Raidījums: Kazahstānā var iegūt TUA Latvijā, samaksājot vien 2800 eiro

"Jums nav jāpērk dārgs īpašums, jums nav jāveic investīcijas biznesā, jums nav jāmaksā nodokļi, jums nav nepārtraukti jāatrodas Eiropas Savienības teritorijā. Tā vietā mēs jums piedāvājam pašu lētāko veidu kā iegūt uzturēšanās atļauju Latvijā!", tāds ir reklāmas teksts no Kazahstānas tūrisma aģentūras Afina Travel. Tiem, kuri grib brīvi uzturēties Eiropā, bet nevēlas iztērēt pārāk daudz, firma Astanā piedāvā nodibināt uzņēmumu Kazahstānā, bet Latvijā atvērt tā filiāli jeb pārstāvniecību, svētdien ziņo TV3 raidījums Nekā personīga.

Kazahstānas tūrisma aģentūras Afina Travel piedāvājums ir vilinošs - vienam cilvēkam šādi iegūta uzturēšanās atļauja Latvijā izmaksā tikai 2800 eiro. Ģimenes paka trim cilvēkiem - 7000 eiro. Salīdzinot ar 250 tūkstošiem, kas jātērē pērkot īpašumu, summa nav liela. Kā skaidro firmas pārstāve, intereses no Kazahstānas iedzīvotājiem pārcelties uz Latviju pagaidām gan neesot.

Starp Kazahstānas tūrisma firmas piedāvājumiem iegūt uzturēšanās atļauju Eiropā, Latvijas piedāvājums īpaši izceļas ar zemo cenu. Ārvalstu firmas dibināšana mūsu valstī ir vienkāršāks un arī krietni lētāks veids nekā reģistrēt uzņēmumu:

  • Dibinot firmu tās valdes loceklis uzturēšanās atļauju Latvijā var saņemt tikai pēc gada. Ja dibina filiāli – tā pienākas uzreiz. 
  • Firmai vajadzīgs pamatkapitāls – 2800 eiro. Filiālei tas nav nepieciešams. 
  • Firmu valdes locekļiem algai jābūt vismaz divu vidējo darba samaksu 1530 eiro apmērā. Filiāles locekļiem pietiek ar minimālo algu – 360 eiro. 
  • Firmu valdes locekļiem gadā nodokļos jāsamaksā 21 350 eiro. Filiāles pārstāvis var iztikt tikai ar atskaiti, kurā jāpierāda, ka no viņa filiāles darba bijis ieguvums Latvijas tautsaimniecībai.

Uzraugošās iestādes piekrīt – šis ir robs, ko pēc iespējas ātrāk vajadzētu aizvērt - "Drauds ir tad, ja uzturēšanās atļauju saņemšana tiek izmantota fiktīvai uzņēmējdarbībai. Nevis, lai ieguldītu investīcijas, bet, lai vienkārši saņemtu uzturēšanās atļaujas. Tas ko Iekšlietu ministrija pēdējos divus gadu ir darījusi – mēs esam ķēruši pa vienam šos gadījumus ārā," norāda Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa (Vienotība).

Šogad cilvēki no Kazahstānas ir dibinājuši filiāles un pārstāvniecības, bet uzturēšanās atļaujas šādi nav pieprasītas. Pilsonības un migrācijas pārvalde (PMLP) sola pāris mēnešu laikā likumu mainīt. Filiāles mātes kompānijai ārvalstīs būs jābūt reģistrētai vismaz pirms pieciem gadiem, jānodarbina ne mazāk kā 50 darbinieki un gadā jāapgroza 10 miljoni eiro. Un atļauju uzturēties Latvijā varēs saņemt tikai uz diviem, nevis četriem gadiem.

"Mums ir bijuši interesanti gadījumi – individuālais komersants viens vienīgais un kādā valstī šādi reģistrējies un šeit mūsu valstī viņš uztaisa pārstāvniecību pats sev. Un likums nesaka, ka tā nevar. Vai arī ir lielas kompānijas ģenerāldirektors un šeit viņš ir pārstāvis. Nezinu vai viņam pašam neliekas jocīgi šādā veidā. Mums gan liekas jocīgi, ka ģenerāldirektoram vēl ir laiks citā valstī būt kā pārstāvim," stāsta PMPL priekšnieka vietniece Maira Roze.

"Apturēt kapitāla aizplūšanu, atgriezt naudu un biznesu Krievijā. Amatpersonām un ierēdņiem neļaut slēpt vērtīgus ārvalstu īpašumus zem radinieku vārdiem" -tādu rīkojumu šogad izdeva Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Krievijas premjerministra Dmitrija Medvedjeva preses sekretāre Nataļja Timakova tiek uzskatīta par vienu no ietekmīgākajām sievietēm Krievijā. Ietekmīgs ir arī Timakovas vīrs Aleksandrs Budbergs - politisko notikumu komentētājs un melnā PR speciālists. Pretēji Krievijas oficiālajai politikai – paturēt naudu un īpašumus Krievijā - 2013.gada 1.martā Budberga un Timakovas ģimene iegādājās 2700 kvadrātmetru lielu īpašumu eksluzīvā vietā pie pašas jūras Jūrmalā Lielupē.

Pēc Krievijas pagrīdes blogeru aplēsēm, šis īpašums esot tieši tik dārgs, cik tā pircējs Aleksandrs Budbergs spējis nopelnīt divos gados. To pierādot informācija no hakeru uzlauztajiem Budberga e-pastiem. Tur redzami naudas pārskaitījumi un arī uz Aleksandra Budberga vārda Rīgas 4.pasu nodaļā izdota termiņuzturēšanās atļauja.

Kaimiņi Jūrmalā stāsta, ka jaunos īpašniekus te redzot ļoti reti. Pirms diviem gadiem vākti paraksti par to, vai nav iebildumu pret jaunas mājas būvniecību. 2013.gadā darbi pie tās sākās strauji. Dažos mēnešos bija gatavs mājas projekts. Iecerētā ēka bija plaša ar vairākām guļamistabām un pat liftu. Lai celtu apjomīgo ēku kāpu aizsargjoslā, bija nepieciešams mainīt zemes statusu. Tomēr saskaņošana ar to arī apstājusies.

Tikmēr Jūrmalas pilsētplānošanas nodaļā to, kas ir zemes īpašnieks un potenciālais mājas būvētājs, dome nav interesējusies, vien saņēmusi iesniegumu un likumā noteiktajā kārtībā tas ir izskatīts. 

Medvedjeva preses sekretāres vīrs Aleksandrs Budbergs termiņuzturēsanās atlauju Latvijā ir pagarinājis. Pēdējo reizi publiski viņi abi manīti Rīgā tieši pirms mēneša – 15.oktobrī. Viņi ieradās uz Mihaila Barišņikova un Alvja Hermaņa uzveduma pirmizrādi Jaunajā Rīgas teātrī. 

Krievijas premjera un kādreizējā prezidenta Dmitrija Medvedjeva preses sekretāres ģimenes iegādātais īpašums nav vienkārša zeme pie jūras. Ar to saistīta arī būtiska daļa Latvijas republikas vēstures pirms otrā pasaules kara.

Zeme un māja iepriekš piederēja divām kundzēm  - Annai Justīnei Čakstei – Rollinsai un Katrīnai Čakstei Vilsonei. Viņas abas ir pirmā Latvijas republikas prezidenta Jāņa Čakstes mazmeitas. Savukārt viņu abu tēvs Konstantīns Čakste nacistu okupācijas laikā bija Latvijas Centrālās padomes līderis. Pēc aicinājumiem atjaunot Latvijas neatkarību, izveidot Latvijas armiju, lai cīnītos pret padomju okupāciju, viņu apcietināja un izsūtīja. Konstantīns Čakste mira ceļā uz koncentrācijas nometni Polijā. Meitas ar māti paguva aizbēgt uz Zviedriju un vēlāk uz ASV. Tieši namā Jūrmalā Konstantīns Čakste aizvadīja pēdējos desmit savus dzīves gadus. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas