Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Varēja izraudzīties Rīgas pils atjaunošanas otrās kārtas veicēju starp pārējiem uzņēmējiem, taču konkursa procedūra pārtraukta

Rīgas pils atjaunošana: Konkursa apturēšana rada sadārdzināšanās risku

Pārtraucot faktiski noslēgušos konkursu, va/s Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) apzināti vai neapzināti novilcina Rīgas pils atjaunošanas projekta īstenošanu, un, visticamāk, tādējādi palielināsies projekta kopējās izmaksas, Dienai norādīja būvniecības nozares pārstāvji.

VNĪ pērn izsludināja slēgtu konkursu par Rīgas pils Konventa (kastelas) pārbūvi un restaurāciju, kas ir Rīgas pils atjaunošanas otrā kārta, un, paveicot šos būvdarbus, pils restaurācija būtu īstenota pilnā apjomā. Patlaban ir izpildīta puse no darbiem – tajā Rīgas pils daļā, kurā strādā Valsts prezidenta kanceleja. Otra pils daļa joprojām gaida savu atjaunošanu, un līdz ar kavēšanos tās tehniskais stāvoklis turpina pasliktināties.

Minētajā konkursā tika iesniegti pieci piedāvājumi, kas liecina par pietiekami lielu konkurenci. Zemāko līgumcenu par projekta realizāciju bija piedāvājusi būvkompānija SIA RBSSKALS būvvadība, kuru gan šā gada 1. novembrī pasūtītājs – VNĪ – izslēdza no konkursa, par iemeslu minot RBSSKALS būvvadība aktuālu nodokļu parādu. Uzņēmums šo VNĪ lēmumu ir apstrīdējis kā nepamatotu. Tomēr jebkurā gadījumā saskaņā ar Publisko iepirkumu likumu šādā situācijā pasūtītājam jāizvēlas nākamais piedāvājums ar zemāko līgumcenu no atlikušajiem konkursa dalībniekiem; tas noteikti bija iespējams – konkursā bez noraidītā bija vēl četri dalībnieki, kas atbilda visām konkursa prasībām.

Taču tā vietā VNĪ tajā pašā 1. novembrī pieņēma vēl vienu lēmumu – pārtraukt konkursa procedūru, tas nozīmē, ka līdz ar to Rīgas pils turpmākā atjaunošana faktiski ir apturēta. VNĪ savos skaidrojumos par radīto situāciju pauž, ka konkurss pārtraukts, jo objektu vairs nevarot paspēt pabeigt noteiktajā termiņā, taču šis nekādi nevar būt izšķirošs arguments, jo būvdarbu līguma izpildes termiņu varēja pārcelt par tik dienām, par cik būtu paredzama projekta īstenošanas sākšanas aizkavēšanās, kā arī varēja lūgt grozīt attiecīgo valdības rīkojumu, kas turklāt jau bijis grozīts iepriekš.

Ir arī diezgan acīmredzama pretruna minētajā VNĪ argumentācijā un paša iepirkuma dokumentācijā, proti, tajā jau sākotnēji tika norādīts, ka būvdarbu līguma darbības laiks ir 60 mēnešu jeb pieci gadi no darbu sākšanas brīža. Tātad nekādā ziņā šie darbi nevarēja tikt pabeigti līdz 2018. gada 1. augustam. Turklāt no iepirkuma dokumentācijas var secināt, ka 2018. gada 1. augusta termiņš ir attiecināms uz atsevišķiem darbiem, nevis būvdarbiem.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 16. decembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas