Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Rinkēvičs aicina ES dot skaidru signālu par žurnālista Grestes atbrīvošanu

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pirmdien, 23.jūnijā, Luksemburgā notikušajā Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē kopīgi ar Nīderlandes un Apvienotās Karalistes ārlietu ministriem saistībā ar 23. jūnija Ēģiptes tiesas spriedumu par brīvības atņemšanu _Al Jazeera _žurnālistiem, tai skaitā Latvijas un Austrālijas pilsonim Pēterim Grestem, aicinot atbrīvot žurnālistus un nosodot preses brīvības ierobežošanu.

Ministri aicināja ES Augsto pārstāvi arī turpmāk konsekventi iestāties par notiesāto Al Jazeera žurnālistu atbrīvošanu, portālam Diena.lv pavēstīja Ārlietu ministrijā.

Sanāksmē ministri diskutēja arī par aktuālo situāciju Ukrainā, kā arī ES Dienvidu kaimiņu reģionā. Īpaša uzmanība tika pievērsta pēdējā laika notikumiem Irākā, Lībijā, Sīrijā un Ēģiptē.

ES ministri tikās ar Ukrainas jauno ārlietu ministru Pavlo Kļimkinu, kas iepazīstināja klātesošos ar Ukrainas prezidenta Pjotra Porošenko 2014. gada 20. jūnija miera plānu. Rinkēvičs pozitīvi novērtēja miera plāna nozīmi situācijas stabilizēšanā. Saistībā ar 27. jūnijā paredzēto ES – Ukrainas Asociācijas līguma Ekonomiskās un tirdzniecības daļas parakstīšanu ministts uzsvēra nepieciešamību sniegt Eiropas Savienības atbalstu līguma sekmīgā realizācijā.

Sanāksmes laikā ES ārlietu ministri aicināja Krieviju rīkoties atbildīgi, lai pārtrauktu nelegālo kaujinieku, ieroču un militārās tehnikas nokļūšanu Ukrainas teritorijā, kā arī izmantot savu ietekmi, lai separātisti pārtrauktu  bruņoto vardarbību, kā arī noliktu ieročus. Norādot uz pēdējo nedēļu notikumiem Ukrainas austrumu reģionos, Rinkēvičs atkārtoti aicināja ES dalībvalstis pārtraukt militārās tehnikas un tehnoloģiju piegādi Krievijai.

Rinkēvičs Krimas un Sevastopoles nelegālās aneksijas kontekstā uzsvēra neatzīšanas politikas nozīmi. Ministri pieņēma lēmumu aizliegt importēt Eiropas Savienībā preces no Krimas un Sevastopoles, ja vien tām nav Ukrainas valdības izsniegti ražošanas sertifikāti. Tiekoties ar ANO īpašo pārstāvi Irākā Nikolaju Mladenovu, pārrunāja situācijas saasināšanos valstī. Ministri pauda bažas par drošības situācijas pasliktināšanos, ņemot vērā pēdējā laika teroristiskos uzbrukumus. Tāpat tika pārrunāta notikumu attīstība Lībijā, kurā 25. jūnijā gaidāmas parlamenta vēlēšanas. Saistībā ar situāciju Sīrijā ministri pauda nožēlu par kavēšanos īstenot ANO Drošības Padomes 2139. rezolūciju par humanitāro situāciju Sīrijā, kā arī aicināja izpildīt Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācijas Izpildpadomes lēmumu par ķīmisko ieroču iznīcināšanu.

Sanāksmes noslēgumā ministri pārrunāja nepieciešamību paplašināt Eiropas Demokrātijas fonda mandātu. Tika pārrunāta arī šī gada maijā Balkānos notikušo plūdu seku novēršana. Ministri atzinīgi novērtēja jūnijā Londonā notikušā Globālā samita cīņai pret seksuālu vardarbību konflikta zonās norisi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas