Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Par Latvijas nodokļu maksātāju naudu māca, ka incests ir sociāla tradīcija Norvēģijā

RSU profesoram pārmet Norvēģijas nomelnošanu

"Viņi māca bērniem masēt savus dzimumorgānus. Tēviem ir ieteicams aiztikt savu meitu klitorus un vagīnas," tā par it kā esošo kārtību Norvēģijā 2013. gadā kādā konferencē stāstīja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Juridiskās fakultātes dekāns Andrejs Vilks.

Nu šīs nepatiesās informācijas izplatīšanas nosodīšanai pieķēries Norvēģijas lielākais laikraksts Dagbladet. Konference rīkota par Norvēģijas naudu, un šī valsts pieprasījusi to atmaksāt. Tas arī ticis izdarīts, turklāt no Latvijas nodokļu maksātāju maciņiem.

Mīti par norvēģiem kā pedofiliem un incestu kā viņu sociālo tradīciju ir seni. Lai gan tas jau sen atspēkots un ir skaidrs, ka šādi apgalvojumi ir meli, tie joprojām turpina savu uzvaras gājienu. Jautājumam pamatīgāk pieķēries pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica, atklājot, ka propagandas kanāli sagrozījuši informāciju un to tālāk nekritiski tiražējuši gan sabiedrībā pazīstami cilvēki, tajā skaitā Saeimas deputāti un ārsti, gan vienkārši interneta lietotāji.

Iepriekšminēto konferenci rīkoja organizācija Asociācija Ģimene. Pasākumu, kuru pieteica kā lekciju par vienlīdzību un dzimumpolitiku, apmeklēja vairāki simti skolotāju un valsts ierēdņu, tomēr plašāku rezonansi tas guvis tikai četrus gadus vēlāk pēc apjomīgas publikācijas Dagbladet. "Pēc konferences runātāja Andreja Vilka vārdiem, Norvēģija ir pedofilu paradīze. Viņš apgalvo, ka Eiropas Savienība cīnās, lai pedofilija kļūtu legāla," teikts laikrakstā.

Vilks, runājot ar Dagbladet, teicis, ka tikai vēlējies izplatīt informāciju. Savukārt uz žurnālista jautājumu par konkrētās informācijas izcelsmi profesors rāda apšaubāmas interneta vietnes. Kad medija pārstāvis norāda, ka avots nav uzticams, Vilks atbild: "Tas nav svarīgākais, no kurienes tas nāk, svarīgākais ir vērst sabiedrības uzmanību uz seksuālajiem noziegumiem pret bērniem."

Ar pašu Vilku Dienai neizdevās sazināties, taču RSU pārstāve Ieva Nora Gediņa norāda, ka augstskola atbalsta tikai zinātniski pamatotu avotu izmantošanu.

* Par tulkojumu no norvēģu valodas pateicamies Jolantai Arājai.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 9. augusta, avīzē Diena!

Top komentāri

Tālis
T
Bibliotēku kolektorā atradu "profeosra" divas publikācijas (konferences tēzes 2008 un 2012).
Info
I
Si "profesora" atzinas ipasi aktualas palika pec Krimas ankeksijas un iebrukuma Donbasa.
Margarēta
M
Viņš pat nav tikai pasniedzējs, viņš ir fakultātes dekāns. Diemžēl tas ļoti daudz ko pasaka par Latvijas akadēmiskās vides līmeni.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas