Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

RTU pētnieks: Alkohola lietošanas ierobežošana jāsāk ar nelegālo dzērienu izskaušanu

Alkohola ierobežošana bez efektīvas kontroles nav risinājums, Latvijas Ārstu biedrības rīkotajā konferencē Par alkohola radītā kaitējuma mazināšanu Latvijā norādīja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pētnieks Valters Kaže.

Nepieciešama cieša sadarbība starp valsti, nevalstiskajām organizācijām, kā arī alkohola nozari. Nodzēries cilvēks nav ne veselības jomas, ne alkohola industrijas interesēs, uzsver Kaže.

Kaže stāsta, ka no visa alkohola patēriņa 21% ir nelegālais alkohols. "Tā ir nopietna mēroga problēma visā Eiropā," uzsver pētnieks.

Latvija Eiropas Savienības kontekstā ierindojas pa vidu gan nelegālā alkohola īpatsvarā, gan nelegālā alkohola patēriņā uz vienu iedzīvotāju. Tomēr, salīdzinot ar Rietumeiropu, Latvijā šis patēriņš ir liels.

Tāpat saskaņā ar pētnieka rīcībā esošajiem datiem Latvijā pastāv liela tolerance pret nelegālo alkoholu. Uzzinot, ka alkoholiskais dzēriens ir nelegāls, 55% pētnieka aptaujāto cilvēku to bija izdzēruši, vairāk nekā 20% to izlēja, bet nekur par to neziņoja, bet tikai 1,5% centās sazināties ar zīmola ražotāju. Savukārt neviens no aptaujātajiem nemēģināja vērsties patērētāju tiesības aizsargājošās institūcijās.

"Sabiedrībai nepieciešams skaidrot alkohola radītās sekas, bet to pašlaik visvairāk dara tieši alkohola nozare. Tomēr nevar iztikt bez valsts un veselības nozares iesaistīšanās, jo, ja par to stāsta tikai alkohola nozare, tas rada ticamības problēmas," norāda Kaže.

Ierobežojumiem ir jānāk kopā ar spēcīgu kontroli, uzsver pētnieks. Latvijā varētu ieviest metodi, ka dokumenti alkohola iegādei ir jāuzrāda visiem, ne tikai cilvēkiem līdz 25 gadu vecumam. Tad varētu izvairīties no pārdevēju aizbildinājumiem, ka "viņš izskatījās vecāks par 18 gadiem un viņam varēja pārdot".

Kaže arī norāda, ka dažreiz šķiet, ka valsts veiktie pasākumi alkohola patēriņa ierobežošanai tiek veikti vien darīšanas dēļ.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas