Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis
Darba likuma grozījumu projekts paredz arī atvieglot arodbiedrības biedru atlaišanu

Saduras viedokļi par virsstundām

Ceļu uz apstiprināšanu sākuši Labklājības ministrijas (LM) grozījumi Darba likumā. Jautājums, kas līdz šim izpelnījies skaļākās diskusijas, ir par virsstundu darba piemaksām. Iecerēts, ka piemaksas, kas tagad ir 100% no stundas vai dienas darba algas likmes, tiks pazeminātas līdz 50% par pirmajām divām virsstundām, pēc tam – saglabāsies 100%, tāpat kā svētku dienās. Darba devējiem pašiem gan ir tiesības maksāt arī vairāk.

Jautājums apspriests jau ilgstoši, tomēr valdības sociālie partneri – Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) un Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) – kompromisu nav atraduši. Pret pašreizējo piedāvājumu stingri iebilst LBAS, kuras vadītājs Egils Baldzēns Dienai pauda, ka šis risinājums uzņēmējiem ļaus "optimizēt darbaspēka izmaksas uz darbinieku rēķina". 

LDDK darba tiesību eksperts Andris Alksnis uzskata, ka, lai saglabātu uzņēmēju konkurētspēju un mūsu tiesiskās vides līdzvērtību citām ES valstīm darba attiecību jomā, ir nepieciešamas pārmaiņas. Viņaprāt, patlaban darba devējiem jāmaksā nesamērīgi lielas piemaksas par virsstundām. LDDK pārstāvis arī uzskata, ka to apjoma dēļ darba devēji izvēlas tās maksāt aploksnēs.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 20 februāra, avīzē Diena!

Top komentāri

Aaaaa
A
Tāpat taču skaidrs, ka šī problēma visvairāk skar valsts iestāžu kabinetos guļošos. Tos arī Baldzēns visvairāk aizdtāv. Jo tur viegli aizstāvēt.
Jānosaka 50% piemaksa
J
Tad daudzas lietas nostāsies savās vietās un sistēma sāks normāli darboties
Linards
L
Kapec Latvija valdosie idioti 25. gadu laika nav spejigi Latvija noteikt darba stundas samaksu, ka tas ir visas civilizetajas, attistitajas valstis??? Latvija noteikta minimala alga 370 eiro/menesi (ar kuru Latvija nav iespejams izdzivot, tapec jau no Latvijas izbrauc desmitiem tukstosi jaunu cilveku uz darbu arzemes) ir padomju komunistiska okupacijas rezima atlieka ar kuru darba cilveks tiek uzskatits par vergu un ikdiena izverdzinats. Kolidz Latvija tiks noteikta darba stundas samaksa ta ari darba kvalitate, efektivitate uzlabosies, jo ikviens darba devejs rekinasies ar to ka par katru darba stundu ir jamaksa, ka darbinieks nav vergs kuru par minimalo algu var verdzinat un izmantot papildstundas nemaksajot par to, ka tas notiek Latvija kura valda pedejos 26. gadus verdziba.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas