Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Saeima pieņem vairāku uzņēmēju kritizēto solidaritātes nodokli

Saeima pirmdien galīgajā lasījumā pieņēma Solidaritātes nodokļa likumu. Šis solidaritātes nodoklis attieksies uz sociāli apdrošinātām personām – darba ņēmējiem, pašnodarbinātajiem, kuru ienākumi kalendāra gadā pārsniedz valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu maksimālo apjomu – 48 600 eiro, portālu Diena.lv informēja Saeimas Preses dienests.

Solidaritātes nodokļa likme noteikta valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmes apjomā  - 34,09%, no kā 23,59% maksā darba devējs un 10,5 – darba ņēmējs. 

Likums noteic, ka solidaritātes nodokli, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta sniegto informāciju, aprēķinās un valsts pamatbudžetā ieskaitīs Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Tādējādi ne darba devējiem, ne darba ņēmējiem netiks radīts papildu administratīvais slogs, uzsver likumprojekta autori. Savukārt saskaņā ar izmaiņām iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā solidaritātes nodokļa daļu persona varēs iekļaut attaisnotajos izdevumos.

Solidaritātes nodokļa ieviešana skars 4700 darbspējas vecuma cilvēkus, un ieņēmumus, kas nākamgad prognozēti 23,4 miljonu eiro, plānots ieskaitīt valsts pamatbudžetā. Tas ļaus segt attiecīgos budžeta izdevumus Labklājības ministrijas valsts budžeta programmā Valsts sociālie pabalsti un izdienas pensijas, teikts likuma projekta anotācijā.

Jauns likums bija nepieciešams, lai mazinātu nodokļu regresivitāti darba ņēmējiem, iekšzemes darba ņēmējiem pie darba devēja – ārzemnieka, ārvalstu darba ņēmējiem pie darba devēja – ārvalstnieka un pašnodarbinātajiem ar augstāku ienākumu līmeni, uzsver likuma izstrādātāji.

Solidaritātes nodokļa likums stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī.

Jāatgādina, ka vairāki uzņēmēji, uz kuriem šis nodoklis attieksies, ieceri asi kritizējuši. Telekomunikāciju uzņēmuma Lattelecom direktors Juris Gulbis pat apņēmies vērsties tiesā pret Solidaritātes nodokli, ja tāds tiks ieviests.

"Normālās valstīs, kur ir progresīvā nodokļu sistēma, tiek aplikti visi ienākumi: gan dividendes, gan ienākumi no īres vai vērtspapīru pārdošanas. Taču šis "solidaritātes nodoklis" attiecas tikai uz darbaspēku. Cilvēkam, kurš pelna 75 000 eiro gadā, faktiski būs jāmaksā 56% nodokļu likme. Vienlaikus mēs zinām, ka mums valstī ir 40% strādājošo cilvēku, kas saņem "aplokšņu algas" un nemaksā neko. Kādēļ cilvēkiem, kas daudz mācījušies, dienu un nakti strādājuši, investējuši savā izaugsmē, tagad būtu "jāsolidarizējas" ar tiem, kas saņem algu aploksnē? Kāpēc mums jāmaksā par tiem, kas nemaksā nekādus nodokļus?" intervijā žurnālam Sestdiena paudis Gulbis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas