Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Saeima tālākai skatīšanai virza ieceri ierobežot ātros kredītus

Lai arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija negaidīti noraidīja grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz ierobežot ātro kredītu pieejamību, Saeimas deputāti pirmajā lasījumā lēma citādi.

Par šī likumprojekta tālāku virzību nobalsoja 45 deputāti, pret bija pieci pie frakcijām nepiederoši deputāti Klāvs Olšteins, Jānis Junkurs, Vladimirs Reskājs, Gunārs Rusiņš un Viktors Valainis, bet atturējās 36 tautas kalpi.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas pagājušās nedēļas lēmums, neatbalstot šīs likuma izmaiņas, daudziem bija pārsteigums. Ekonomikas ministrijas (EM) parlamentārā sekretāre Ilona Platonova ceturtdien Saeimas sēdē izteicās, ka liela daļa cilvēku, kuri glābiņu savām problēmām redz ar ātro kredītu, to izmanto pat vairākas reizes gadā. Pašlaik ātros kredītus paņēmuši ap 200 000 cilvēku, bet 60 000 nav spējuši atmaksāt kredītsaistības.

Ar likumprojektu paredzēts ieviest aizliegumu slēgt patērētāju kreditēšanas līgumus naktī, kā arī nosacījums, ka līguma izmaksām ir jābūt samērīgām un gada procentu likme nedrīkst pārsniegt 100%, kā arī ierobežot nokavējumu procentus līdz 18% virs aizņēmuma likmes gadā. Šos Ekonomikas ministrijas priekšlikumus bija atbalstījusi valdība un pērn decembrī bez debatēm nodeva vērtēšanai Saeimas komisijā.

Pagājušajā nedēļā Tautsaimniecības komisijas sēdē pret grozījumiem atkārtoti asi iebilda Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija, kā arī Saeimas deputāts Dzintars Zaķis (Vienotība).

"Mēs labi visi zinām, kādā gaisotnē tas likums tapis, - medijos bija populisma vilnis uzdzīts. Tagad ir nomainījies ministrs, ir kārtīgi jāizrunājas ar jauno ministru, jo attieksme pret lietām viņiem [iepriekšējam un pašreizējam ministram] nav vienāda. Apsēžaties kopā - eksperti, ministri, izrunājāties kārtīgi – vajag to likumu vai nevajag," toreiz Zaķa teikto citēja Latvijas Radio.

Nebanku kredītdevēji ir diezgan cieši saistīti ar politiku – nozares asociācijas vadītāja ir partijas Latvijas attīstībai valdes locekle Baiba Fromane, savukārt Rīgas vicemērs Andris Ameriks (Gods kalpot Rīgai/Saskaņas centrs) pērn iegādājies ātro kredītu firmas 4finance obligācijas 600 tūkstošu ASV dolāru vērtībā, atgādināja Latvijas Radio.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas