Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Sāks izmēģināt e-veselību

VM pārstāvis Oskars Šneiders Dienai apstiprina – šā gada 1. decembris joprojām ir brīdis, kad mediķiem obligāti būs jāsāk strādāt ar elektronisko darba nespējas lapu un e-recepti, savukārt septembrī šos produktus ģimenes ārsti varēs sākt testēt. Vakar notikusi kārtējā veselības ministres Andas Čakšas tikšanās ar e-veselības produktu izstrādātāja SIA Lattelecom valdes priekšsēdētāju Juri Gulbi.

Gūts apliecinājums, ka sistēmā izdevies novērst kritiskās kļūdas, bet atsevišķi labojumi vēl tiks veikti. Arī šis trīs mēnešu periods, kamēr ģimenes ārsti izmēģinās pakalpojumu, būs laiks, lai novērstu vēl pēdējās nepilnības, piebilst Šneiders.  

Lai gan iepriekš bija paredzēts, ka mediķi jauno e-veselības sistēmu varēs sākt izmēģināt jau jūlijā, process aizkavējās. Šobrīd nospraustais datums ir 1. septembris, kad šāda iespēja būs 20 ģimenes ārstiem. Veselības ministrija (VM) saka, ka tas nemaina faktu, ka 1. decembrī sistēmu visiem vajadzēs sākt lietot obligāti, piebilstot – tam šobrīd nav šķēršļu. Tomēr mediķu skepse nav zudusi, un juriste Solvita Olsena, kas šajā gadījumā pārstāv Latvijas Ģimenes ārstu asociāciju (LĢĀA), pat saka, ka tik īsā termiņā tas nebūs iespējams. 

Dienai Nacionālajā veselības dienestā vēl nevarēja pastāstīt, vai ģimenes ārsti jau ir uzrunāti un kuri būs tie, kas pirmie sistēmu izmēģinās. Savukārt LĢĀA prezidente Sarmīte Veide Dienai apliecināja, ka neviens no asociācijas izmēģināt jauno sistēmu vēl nav aicināts. Jāpiebilst, ka pacientiem tas nenozīmēs, ka pie šiem mediķiem receptes un darbnespējas lapas varēs saņemt tikai elektroniski. Līdz decembrim šiem speciālistiem tās būs jāizraksta paralēli arī papīra formātā. Pēc pirmajiem testiem apgūt jauno sistēmu varēs pieteikties arī citi mediķi.  

Dienestā arī atgādina, ka e-veselības sistēma tiek ieviesta pakāpeniski, tāpēc sākotnēji lietotājiem būs pieejami vien daži pakalpojumi, bet nākotnē to klāsts būs lielāks, piemēram, pievienojot arī radioloģiskā izmeklējuma aprakstu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukuma kartes informāciju, izrakstu–epikrīzi, laboratoriskos izmeklējumus un citus pakalpojumus.

Jau iepriekš bažas par gaidāmajām pārmaiņām bija Latvijas Ģimenes ārstu asociācijai. Tās piesaistītā juriste Olsena vairākkārt ir runājusi gan par pacientu datu drošību, gan pacientu tiesībām atteikties no sistēmas izmantošanas, kas netiek respektētas. Tagad viņa Dienai saka, ka situācija nav uzlabojusies, jo līdz šim nekas nav mainījies.

Visu Annas Strapcānes rakstu lasiet otrdienas, 30. augusta laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas