Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Satversmes tiesā atkārtoti apstrīd aizliegumu izmantot krievu valodu saziņā ar pašvaldībām

Biedrība "Pilsonība. Izglītība. Kultūra" šodien preses konferencē parakstīja konstitucionālo sūdzību Satversmes tiesai (ST) par tiesībām izmantot krievu valodu saziņā ar pašvaldību iestādēm.

Sūdzību ST parakstīja Vladimirs Sokolovs un Vlads Bogovs, prasot ST atcelt Valsts valodas likuma aizliegumu sazināties ar pašvaldību iestādēm krievu valodā, kas ir Latvijas lielākās mazākumtautības valoda. Ar šādu pieteikumu ST biedrība vērsīsies jau otro reizi.

Pieteicēju ieskatā, esošais regulējums neatbilst Latvijas Republikas nepārtrauktības doktrīnai, kā arī nepamatoti ierobežo Satversmē garantētās tiesības saņemt atbildi pēc būtības, kā arī tiesības saglabāt mazākumtautību valodu.

Jāatgādina, ka pērn martā ST atteicās pieņemt biedrības pārstāvju pieteikumu, kurā tika apstrīdētas Valsts valodas likuma normas, kas noteic krievu valodai svešvalodas statusu.

AT konstatēja, ka likuma apstrīdētās normas gan ir skārušas pieteicēju tiesības, jo pieteicēji bija vērsušies valsts iestādē ar iesniegumu krieviski, bet saņēmuši atbildi uz savu iesniegumu latviski, kā arī viņiem nav iespēju ar vispārējiem tiesību aizsardzības līdzekļiem aizstāvēt savas tiesības.

Tāpat ST toreiz atzina, ka biedrība nav pamatojusi, kā biedrības tiesības saņemt atbildi sev vēlamā valodā izrietētu no "aizskartā" Satversmes 104.panta. Tiesa konstatēja, ka pieteikuma autori nav pamatojuši arī to, kādas pamattiesības no konkrēta Satversmes panta viņiem izrietētu.

Pieteicēji pieteikumā ST bija norādījuši, ka Valsts valodas likuma 5.pants piešķir krievu valodai nevis mazākumtautības, bet svešvalodas statusu, savukārt likuma 10.pants aizliedz lietot krievu valodu saskarsmē ar valsts un pašvaldību iestādēm tajās teritorijās, kur tradicionāli un lielā skaitā dzīvo krievu mazākumtautība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas