Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Satversmes tiesai var nākties vērtēt arī tiesu darbinieku algas

Satversmes tiesā (ST) šonedēļ paredzēts iesniegt konstitucionālo sūdzību, lūdzot izvērtēt tiesu darbinieku - tiesnešu palīgu un sekretāru - atalgojuma jautājumu.

Sūdzību ST paredzējusi iesniegt kāda Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas darbiniece, jo darbinieku algu noteikšanā netiekot ievērots solidaritātes princips, aģentūrai LETA apstiprināja tiesas priekšsēdētājas palīgs Jānis Jaksons.

Jaksons gan atzīmēja, ka pirms pašas sūdzības iesniegšanas ST, ko paredzēts izdarīt rīt, 1.martā, plašāka informācija netiks sniegta.

Jaksons papildināja, ka tiesu darbinieki atkal ir aktualizējuši jautājumu par arodbiedrības dibināšanu, ko tika plānots izdarīt jau pērn. Šobrīd gan tiesu darbinieki vēl nav vienojušies par konkrētu arodbiedrības dibināšanas datumu.

Kā ziņots, pērn tiesu darbinieki vērsās pie valsts augstākajām amatpersonām, prasot novērst tiesību normu neievērošanu un nodrošināt vienlīdzības principa ievērošanu atalgojumu noteikšanā. Viņi aicināja amatpersonas iesniegt tiesu darbiniekiem konkrētus konstruktīvus risinājumus un priekšlikumus, norādot, ka gadījumā, ja vēstule tiks ignorēta un lūgumi netiks izskatīti un apmierināti, vairāku tiesu darbinieki apvienosies un solidāri rīkos streiku, tādā veidā izrādot savu nostāju pret nevienlīdzīgu attieksmi tiesu darbinieku atlīdzības noteikšanā. Tiesu darbinieki arī uzstāja, ka nepieciešams veikt viņu novērtēšanu un atbilstoši tam noteikt atalgojumu.

Pēc vēstules nosūtīšanas amatpersonām aizsākās ilgstošas diskusijas starp amatpersonām un tiesu darbiniekiem, kuru gaitā tiesu darbinieki panāca viņu darba novērtēšanas kritēriju izstrādāšanu un darba novērtēšanu.

Saskaņā ar tās rezultātiem pērnā gada rudenī 1446 tiesu darbiniekiem tika palielinātas algas, šim nolūkam tērējot 278 956 latus. Tiem darbiniekiem, kas darbinieku novērtējumā saņēmuši augstāko vērtējumu, alga palielināta par 5%, bet tiem darbiniekiem, kas saņēmuši vidējo novērtējumu, - par 2,5%.

Vidējā tiesu darbinieka mēnešalga pirms iepriekšminētā palielinājuma bija 333 lati pirms nodokļu nomaksas. Latvijas tiesās strādā vairāk nekā 1600 tiesu darbinieki.

Kā ziņots, patlaban ST izskatīšanā ir lieta par Latvijas tiesnešu un prokuroru atalgojuma reformu, saskaņā ar kuru viņi tika iekļauti valsts vienotajā atalgojuma sistēmā.

ST šajā lietā vērtē vairākas uz tiesnešiem, zemesgrāmatu tiesnešiem un prokuroriem attiecināmas Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma normas, kā arī likuma Par tiesu varu normas, 2010.gada 16.decembrī pieņemtos grozījumus likumā Par tiesu varu un grozījumus Prokuratūras likumā. ST vērtē, vai konkrētās šo likumu normas atbilst Satversmes 1., 83. un 107.pantam.

Satversmes 1.pants noteic, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika. Saskaņā ar Satversmes 83.pantu tiesneši ir neatkarīgi un vienīgi likumam padoti. Savukārt Satversmes 107.pants arī noteic, ka katram ir tiesības saņemt veiktajam darbam atbilstošu samaksu.

Spriedums šajā lietā gaidāms 28.martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas