Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Satversmes tiesas vadību varētu uzticēt Kusiņam

Jau gada sākumā Satversmes tiesu sagaida pārmaiņas, jo februārī Satversmes tiesas priekšsēdētājam Gunāram Kūtrim beidzas desmit gadu pilnvaru termiņš tiesā. Līdz ar to Saeimai būs jāizraugās jauns tiesas tiesnesis, bet tiesnešiem no sava vidus jāievēl priekšsēdētājs. Ja valdības partiju koalīcija vienosies par Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Gunāra Kusiņa izvirzīšanu tiesneša amatam, viņš tam varētu piekrist, nebūdams gatavs pretendēt uz amatu kā kādas vienas partijas deputātu ieteikts kandidāts, liecina Dienas rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Kusiņš varētu kļūt arī par tiesas priekšsēdētāju.

Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Gunārs Kūtris stājās tiesneša amatā 2004. gada 6. februārī, bet no 2007. gada 1. februāra viņš ir tiesas priekšsēdētājs. Saeima ST tiesnesi vēlēs atklāti, bet tiesneši no sava vidus priekšsēdi izraudzīsies aizklātā balsojumā ar absolūto balsu vairākumu.

Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Kusiņš Dienai nekomentēja, vai piekristu pretendēt uz darbu ST. Viņš atgādināja, ka Saeimas deputāti kandidātus var izvirzīt līdz 10. janvārim. Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (Vienotība) arī atturējās no komentāriem, kurus sniegšot tad, kad viņas vadītājai komisijai būs uzticēts izvērtēt pretendentus. Ir iespēja, ka G. Kusiņu varētu ieteikt visa koalīcija. Bijušais tieslietu ministrs un Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš teica: "Koalīcijā sarunas nav bijušas, bet Gunārs Kusiņš ir ļoti cienījams kandidāts."

Tagadējais priekšsēdis Kūtris šajā amatā nonāca tikai pēc tam, kad tiesā jau bija strādājis vairākus gadus, kas teorētiski varētu būt mīnuss Kusiņam. Taču viņa kolēģis Saeimas Juridiskajā birojā Edgars Pastars, kurš pats vairākus gadus strādājis ST, Dienai sacīja, ka stāžs tiesā nevar kļūt par kritēriju. Viņaprāt, svarīgāk ir uzsvērt, ka pēc bijušā tiesas priekšsēdētāja Aivara Endziņa pilnvaru beigām konstitucionālās tiesas tiesnešu vidū nav neviena konstitucionālo tiesību jomas pārstāvja, kas ir Kusiņa specializācija. Viņš bijis arī Valda Zatlera prezidentūras laikā izveidotajā Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijā, no kuras Valsts prezidents Andris Bērziņš gan nesen atteicies. Pastars norādīja, ka tiesas darbu varētu apgrūtināt tas, ka tiesnešu vidū nav neviena ar parlamentārā darba pieredzi, kāda savulaik bijusi Endziņam, Ilmai Čepānei, Romānam Apsītim un arī atstādinātajai Vinetai Muižniecei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas