Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sīpoli veselības uzturēšanai

Lai arī daudziem sīpols nav visiecienītākais dārzenis uzturā, tā mizošanas laikā paciešot rūgtās asaras, labāk domāt par sīpola ievērojamo lietderību veselības uzturēšanā, lasāms laikraksta Diena šīsnedēļas pielikumā Senioru Diena.

Sīpolos ir daudz šķiedrvielu un antioksidantu, B un C vitamīna, kā arī sēra, dzelzs, kālija, fosfora, kalcija un mangāna. 100 grami sīpola satur 45 kalorijas. Uzskaitīšu tā vērtīgākās īpašības.

Kā norādīts Kanādas avīzē Mist publicētajā pētījumā (2014. gada decembra numurs), sīpols samazina bites kodiena sāpes. Parasti bites dzēliena sāpju remdēšanai izmantojam ledu un pretsāpju līdzekļus. Taču, lai mazinātu dzēliena sāpes, Ņujorkas Universitātes zinātnieks Eriks Bloks iesaka koduma vietai pielikt svaigi pārgrieztu sīpolu.

No sasmalcināta sīpola izspiežot sulu un tai pievienojot tādu pašu daudzumu ābolu etiķa, iespējams mazināt ādas tumšos plankumus, kas nereti veidojas arī saules staru ietekmē. Pigmentētās vietas gan ieteicams ar minēto maisījumu iesmērēt regulāri, divreiz dienā.

Honkongas Universitātes zinātnieki apgalvo, ka sīpoli - it īpaši sarkanie - palīdz samazināt sliktā holesterīna līmeni. Zinātnieku veiktie pētījumi pierāda, ka, ik dienas uzturā lietojot pusi svaiga sīpola, par 30% paaugstinās derīgā jeb labā holesterīna līmenis. Efektīvi ir arī ķiploki un šalotes sīpoli.

Tāpat daudzi pētījumi liecina, ka sīpoli veicina glikozes līmeņa pazemināšanos asinīs. Sīpolu ģints (lielloku sīpoli, šalotes sīpoli, ķiploki un dzeltenie ziemas sīpoli) dārzeņu regulāra lietošana par 30% novērš saslimšanu ar vairākām vēža formām.

Vēl sīpols lieliski spējot tikt galā ar smago metālu izraisītu detoksikāciju. Speciālisti iesaka uzturā lietot produktus, kas satur neaizvietojamās aminoskābes metionīnu un cistīnu. Šīs aminoskābes organismam nepieciešamas ādas olbaltumvielu, dažu hormonu un vitamīnu sintēzei, turklāt organismā tās iedarbojas kā magnēts kaitīgajiem metāliem. Visvairāk šo aminoskābju ir sīpolos.

Vecumdienās daudziem cilvēkiem pavājinās atmiņa un redze. Pētījumi rāda, ka, sistemātiski lietojot sīpolus, šie procesi palēninās un pazeminās arī insulta un arteriālās trombozes risks.

Starp citu, Romas imperators Nerons un prezidents Džordžs Vašingtons par vislabāko veidu, kā tikt galā ar saaukstēšanos vai gripu, uzskatīja svaiga sīpola iekļaušanu ēdienkartē.

Lietojot sīpolus, kā arī tādus dārzeņus kā puķkāposti un brokoļi, organisms vairāk izstrādā svarīgu antioksidantu, kas palīdz sirds saslimšanu profilaksei un var novērst pat Alcheimera slimību.

Pat asaru straumes, kas rodas, griežot sīpolus, ir veselīgas. Ja, griežot sīpolu, parasti raudat, pirms šīs nepatīkamās procedūras pamēģiniet sīpolu uz 15 minūtēm sasaldēt. Tiesa, tad gan būs grūtāk to sagriezt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas