Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Slimnīcā smagā stāvoklī nogādāti šogad pirmie pavasara sēņu upuri

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā nogādāti šogad pirmie pacienti, kuri uzturā bija lietojuši pašu lasītas pavasara sēnes - bisītes, tautā dēvētas arī par murķeļiem, kas satur indīgas vielas, informē Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca.

Smagi saindējušies māte un dēls pēc kļūdainas šo sēņu termiskās apstrādes.

"Cietušie pēc medicīniskās palīdzības nav vērsušies uzreiz, jo gremošanas trakta traucējumus, kas vienam sākušies pēc trīs stundām, otram - pēc astoņām, novērtējuši kā vienkāršu pārtikas saindēšanos un uzsākuši ārstēšanos mājas apstākļos. Pēc vairāk nekā 24 stundām, kad situācija nav uzlabojusies, tika izsaukta neatliekamā palīdzības brigāde, kas cietušos nogādāja stacionārā, kur ārsti abiem diagnosticēja jau smagus aknu bojājumus. Optimismu vieš tas, ka pēc vairāku dienu ārstēšanas beidzot ir vērojamas pirmās atveseļošanās pazīmes," stāsta Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs Oļegs Šuba.

Par šīm sēnēm ir atrodama pretrunīga informācija, tomēr galvenais, kas būtu jāzina ikvienam sēņotājam, ir tas, ka tās satur ļoti spēcīgu indi un, neievērojot ļoti stingrus termiskās apstrādes un pēcāk lietošanas noteikumus, organismam nodarītie bojājumi var būt līdzvērtīgi tiem, ko ārsti diagnosticē pēc saindēšanās ar zaļo mušmiri, bet mirstība sasniedz 40%. Ārsti aicina būt īpaši piesardzīgiem, lietojot uzturā šīs sēnes, bet, ja iespējams, labāk izvēlēties mazāk riskantu alternatīvu un šīs sēnes labāk atstāt mežā.

Gandrīz katru gadu Toksikoloģijas un sepses klīnikā nonāk kāds cilvēks, kurš uzturā ir lietojis indīgo bisīti, bet šis ir smagākais un nopietnākais gadījums pēdējo gadu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas