Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

SPRK: Elektroenerģijas piegādes kvalitāte Latvijā pakāpeniski uzlabojas

Salīdzinot ar 2013.gadu, elektroenerģijas piegādes kvalitāte Latvijā vairākos parametros ir uzlabojusies, tomēr konstatēti vairāki trūkumi, kas jānovērš, un apzināti vairāki rādītāji, kas jāuzlabo, lai elektroenerģijas kvalitāte atbilstu noteiktam kvalitātes standartam, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

SPRK jau otro gadu ir apkopojusi rādītājus par elektroenerģijas sadales pakalpojumu kvalitāti, lai veicinātu elektroenerģijas pakalpojumu kvalitātes uzraudzību un attīstību Latvijā.

Aizvadītajā gadā SPRK apsekoja 42 elektroapgādes objektus, kā arī veica 52 sprieguma parametru mērījumus, prioritāri izvēloties zemsprieguma tīklu vietas ar potenciāli kritisku sprieguma kvalitāti. Elektroenerģijas sadales pakalpojumu kvalitāti regulators vērtēja pēc vairākiem kritērijiem - elektroapgādes drošums, sprieguma un elektroapgādes kvalitāte, kā arī komerciālā kvalitāte.

Regulatorā uzsvēra, ka elektroapgādes drošuma ziņā samazinās neplānoto elektroenerģijas piegādes pārtraukumu skaits, savukārt konstatētos trūkumus sistēmas operatori novērsuši.

"Elektroapgādes drošums ir atkarīgs no elektroenerģijas apgādes pārtraukumiem un sprieguma iekritumiem. Lietotāji sagaida augstu elektroapgādes drošumu par iespējami mazāku tarifu, mazu sprieguma pārtraukumu skaitu un pēc iespējas īsāku pārtraukumu laiku. Līdz ar to sistēmas operatoru uzdevums ir samazināt šos pārtraukumus ar pēc iespējas mazākām investīcijām. Mūsdienu sadales tīklu monopolstāvokļa situācijā regulatora loma ir kontrolēt šo procesu, lai sistēmas operators nodrošinātu lietotāju elektroapgādes drošumu par ekonomiski pamatotām izmaksām," skaidroja SPRK.

Elektroapgādes drošumu mēra pēc tādiem rādītājiem kā elektroenerģijas piegādes pārtraukumu skaits un ilgums. Tāpat elektroapgādes drošums ir atkarīgs no atbilstošas elektroapgādes objektu ekspluatācijas. Izvērtējot sadales sistēmas operatora ar lielāko lietotāju skaitu AS Sadales tīkls sniegto pakalpojumu drošumu, vērojama tendence samazināties neplānoto elektroenerģijas piegādes pārtraukumu skaitam un ilgumam uz vienu lietotāju, savukārt plānoto pārtraukumu skaits ir nemainīgs, kas ir saistīts ar regulāriem plānotiem darbiem elektroapgādes tīklu drošuma uzlabošanā un sadales tīklu rekonstrukcijā.

Veicot sistēmas operatoru objektu ekspluatācijas kontroli, kritiski pārkāpumi nav konstatēti, bet pārējie fiksētie trūkumi tiek novērsti uzdotajos termiņos. Līdz ar to var uzskatīt, ka apsekotie objekti tiek ekspluatēti apmierinošā līmenī.

Publisko elektroapgādes tīklu sprieguma raksturlielumus nosaka standarts, kurā definēti galvenie sprieguma raksturlielumi uz elektroietaišu piederības robežas publiskajos zemsprieguma, vidsprieguma un augstsprieguma tīklos normālos darba apstākļos.

2014.gadā regulators veica 52 mērījumus pilsētās un lauku apvidos. Neatbilstības standartā noteiktajiem elektroenerģijas piegādes kvalitātes un elektroapgādes tīklu sprieguma raksturlielumiem konstatētas 44 gadījumos. Virknē mērījumu vietu, īpaši lauku apvidos, neatbilstošas elektroapgādes kvalitātes iemesls ir garās elektroapgādes līnijas, kas izbūvētas pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados un bija projektētas nelielām slodzēm (aptuveni viens kilovats), kas tajos laikos bija pietiekami.

Savukārt mūsdienu elektroiekārtu jaudām šo līniju vadu šķērsgriezums ir nepietiekams. Teju visos mērījumos reģistrētas sprieguma svārstības 40-50 voltu robežās, kas formāli atbilst standartā noteiktajam diapazonam +10/-15%, bet šīs svārstības kopā ar īslaicīgo trieciena slodžu radītajām sprieguma svārstībām ir iemesls mirgoņai, kas rada diskomfortu redzes uztverei. Mirgoņa ir visbiežāk fiksētā neatbilstība standartam.

"Mirgoņa visvairāk izjūtama, lietojot kvēlspuldzes, kas vairumā mājsaimniecību jau tiek aizstātas ar ekonomiskajām vai LED spuldzēm, kurām šādas sprieguma svārstības neietekmē gaismas atdevi. Uz citām elektroietaisēm būtisku iespaidu mirgoņa neatstāj," skaidroja SPRK.

Visos neatbilstības gadījumos sadales sistēmu operatori ir iesnieguši SPRK rīcības plānu neatbilstību novēršanai. Piecos gadījumos neatbilstības novērstas jau 2014.gadā, bet trīs gadījumos neatbilstības plānots novērst 2015.gadā. Pārējie objekti iekļauti neatbilstošas sprieguma kvalitātes investīciju objektu sarakstā.

Gadījumos, kad konstatēta sprieguma parametru neatbilstība standartam, lietotājiem norēķinos par patērēto elektroenerģiju ir tiesības saņemt pazeminātu sadales pakalpojuma tarifu. 2014.gadā Sadales tīkls piemērojis pazeminātu sadales sistēmas pakalpojumu tarifu norēķinos par patērēto elektroenerģiju 156 lietotājiem. Kopumā 2014.gadā pazeminātu sistēmas pakalpojumu tarifu saņēma 292 lietotāji. Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kas piemēro pazeminātu sadales pakalpojuma tarifu gadījumā, ja lietotājiem netiek nodrošināta normatīvajos aktos un standartos noteikta sprieguma kvalitāte.

Sprieguma un elektroapgādes kvalitātes mērījumus SPRK pirmo reizi sāka veikt 2012.gada beigās, un līdz 2015.gadam izmērīti parametri 117 elektroapgādes tīklu vietās.

Tāpat SPRK informēja, ka sistēmas operatora komerciālā kvalitāte raksturo elektroenerģijas lietotāju apkalpošanas kvalitāti - informācijas pieejamību, termiņu, kādā sniegtas atbildes uz lietotāju pieprasījumiem, u.c. Komerciālās kvalitātes prasības sadales sistēmas operatoru darbībai ir noteiktas likumā Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem. Saskaņā ar likumu sabiedrisko pakalpojumu sniedzējs nodrošina atbildes sniegšanu uz lietotāju rakstveida iesniegumiem un sūdzībām 15 dienu laikā pēc iesnieguma vai sūdzības saņemšanas. Ja iesnieguma vai sūdzības izskatīšanai ir nepieciešama papildu pārbaude vai būtiska papildu informācija, sabiedrisko pakalpojumu sniedzējs nodrošina atbildes sniegšanu 30 dienu laikā pēc iesnieguma vai sūdzības saņemšanas.

Trešdaļā gadījumu atbildes uz iesniegumiem un sūdzībām sistēmas operators ar lielāko lietotāju skaitu Sadales tīklā sniedz 15 dienu laikā, kā to nosaka normatīvie akti. Tomēr uz sūdzībām un iesniegumiem par sprieguma kvalitāti lielākoties tiek atbildēts noteikumos noteiktajā maksimālajā termiņā - 30 dienās. Tas ir saistīts ar laikietilpīgāku apstākļu izpētes nepieciešamību, jo bieži vien ir jāveic vairāki, vismaz nedēļu gari mērījumi, lai noskaidrotu elektroapgādes sprieguma parametru atbilstību standartam un apsekotu objektu dabā. Katru gadu samazinās atbilžu skaits, kas sniegtas vairāk nekā 30 dienu laikā. Kopumā var secināt, ka komerciālā kvalitāte Sadales tīklā ir laba, bet joprojām ir rādītāji, kurus iespējams uzlabot.

Latvijas teritorijā ar elektroenerģijas tirdzniecību var nodarboties SPRK noteiktā kārtībā reģistrēti uzņēmumi, bet pamatā šobrīd lielākā daļa lietotāju elektroenerģiju pērk no AS Latvenergo. Elektroenerģijas pārvadi Latvijā veic viens pārvades sistēmas operators - AS Augstsprieguma tīkls, bet elektroenerģijas sadali - 11 sadales sistēmas operatori, no kuriem Sadales tīkls nodrošina 99% elektroenerģijas lietotāju elektroapgādi.

Ar elektroenerģijas ražošanu valstī nodarbojas uzņēmumi, kas reģistrēti elektroenerģijas ražotāju reģistrā. Lielākais elektroenerģijas ražotājs Latvijā ir Latvenergo. Regulators izskata iesniegumus un sūdzības par sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas