Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

SPRK saskaņo kārtību Krievijas dabasgāzes piegāžu aizlieguma īstenošanai

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) saskaņojusi Latvijas dabasgāzes pārvades sistēmas operatora AS Conexus Baltic Grid sadarbībā ar Igaunijas pārvades sistēmas operatoru AS Elering izstrādāto vienoto dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumu jauno redakciju, kas papildināta ar kārtību, kā turpmāk tiks nodrošināts normatīvajos aktos noteiktais dabasgāzes piegādes aizliegums no Krievijas, aģentūru LETA informēja SPRK pārstāvji.

Atbilstoši šogad 14.jūlijā pieņemtajiem grozījumiem Enerģētikas likumā no 2023.gada 1.janvāra dabasgāzes piegādes no Krievijas ir aizliegtas. Līdzīgas izmaiņas normatīvajā regulējumā pieņemtas arī Igaunijā. Pamatojoties uz minētajām regulējuma izmaiņām, "Conexus" sadarbībā ar "Elering" izstrādāja kārtību, kādā veidā vienotajā Igaunijas un Latvijas balansēšanas zonā tiks nodrošināts dabasgāzes piegādes aizliegums no Krievijas. 

Izņēmums noteikts tikai tranzīta plūsmām. Proti, caur Igaunijas, Latvijas un Lietuvas dabasgāzes pārvades sistēmām dabasgāze no Krievijas var tikt transportēta tikai uz Krievijā ietilpstošo Kaļiņingradas apgabalu. Pārvades sistēmas operatoriem būs tiesības dabasgāzes tranzīta jaudas piešķiršanas pieprasījumu arī noraidīt, lai tādējādi mazinātu ietekmi uz citiem sistēmas lietotājiem un veicinātu piegādes drošumu reģionā.

SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola norāda, ka noteikumos precīzi atrunātas darbības un abu valstu - Latvijas un Igaunijas - dabasgāzes pārvades operatoru tiesības, lai reģionā nodrošinātu dabasgāzes apgādes drošumu, kā arī izpildītu Enerģētikas likumā noteikto aizliegumu Krievijas dabasgāzes piegādēm Latvijā. Regulējums attieksies uz vienoto Igaunijas un Latvijas balansēšanas zonu, kas darbojas dabasgāzes tirgū, kurā apvienoti trīs valstu - Somijas, Igaunijas un Latvijas - tirgi.

Latvijas un Igaunijas regulatīvās iestādes par vienoto dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumu jaunās redakcijas virzīšanu saskaņošanai vienojās šogad 28.novembrī. Igaunijas regulatīvā iestāde lēmumu par šādas kārtības saskaņošanu pieņēmusi 30.novembrī, bet Latvijas regulatīvā iestāde SPRK padome - 8.decembrī.

Par vienoto dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumu grozījumu projektu tika organizētā publiskā apspriešana, ko rīkoja "Conexus" sadarbībā ar "Elering", kas ilga no 10.novembra līdz 18.novembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas