Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Straujuma: Latvija vēlas raitu Rail Baltica virzību

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība), kura Tallinā tiekas ar Baltijas valstu kolēģiem, pirmdien kopīgā preses konferencē žurnālistiem apliecināja, ka Latvijas puse vēlas redzēt raitu Rail Baltica projekta virzību.

"Mēs arī atbalstām kopējā uzņēmuma veidošanu. Ir cerības, ka šis uzņēmums varētu tikt izveidots dažu nākamo mēnešu laikā," teica Straujuma, uzsverot, ka Viļņas iekļaušana Rail Baltica maršrutā ir atkarīga no Lietuvas vienošanās ar Briseli. "Latvijas puse gribētu, lai šī vienošanās būtu pietiekami ātri, lai mēs varētu laicīgi sagatavot pieteikumus Eiropas Savienības finansējumam," bilda Straujuma.

Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips uzsvēra, ka tikšanās laikā nav bijis domstarpību par nepieciešamību virzīties ar Rail Baltica pēc iespējas ātrāk, bet Viļņas vai Kauņas iekļaušana  maršrutā ir Lietuvas un Briseles jautājums. "Igaunija nedod priekšroku [nevienai pilsētai], tas ir lietuviešu lēmums," uzsvēra Ansips, gan norādot, ka pārējo Baltijas valstu maršrutos būs iekļautas tieši galvaspilsētas.

Lietuvā pēdējā laikā izskanējuši aicinājumi nozīmīgi mainīt dzelzceļa līnijas RailBaltica sliežu maršrutu, novirzot to nevis caur Kauņu, bet caur Viļņu. Tāpat bija izskanējis, ka iebildumus pret šādu plānu maiņu varētu celt Latvija un Igaunija. Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs pauda cerību, ka Lietuvai pēc iespējas īsākā laika posmā izdodies panākt vienošanos ar Eiropas Komisiju par Viļņas iekļaušanu Rail Baltica maršrutā. Viņš uzsvēra, ka Viļņas iekļaušana maršrutā ir nepieciešama, jo tā kā Lietuvas galvaspilsēta ir ekonomiski nozīmīga. 

Tāpat premjeri tkšanās laikā vienojušies nodrošināt elektroniski parakstītu dokumentu savstarpēju atzīšanu. Straujuma apliecināja, ka Latvija līdz gada beigām būs sagatavojusi programmu nodrošinājumu, lai mūsu valstī varētu tikt atzīti Lietuvas un Igaunijas elektroniskie paraksti.

Baltijas valstu valdību vadītāji bija vienoti pozīcijā arī par notikumiem Ukrainā. Anspis sacīja, ka situācijai Ukrain jārod risinājums konstitūcijas ietvaros, bet vardarbība atbildes nesniegs. Tam pievienojās arī Straujuma, sakot, ka Ukrainas nākotne ir ukraiņu rokās.

Tāpat Baltijas valstu premjermiem nācās atbildēs uz žurnālistu interesi par viņu došanos uz Soču olipmiskajām spēlēm. Straujuma sacīja, ka viņa paliks Rīgā, bet olimpiādes atklāšanas ceremoniju apmeklēs Valsts prezidents Andris Bērziņš. Uz Sočiem nedosies arī Polijas premjers Donalds Tusks, kurš arī piedalījās Baltijas valstu valdību vadītāju tikšanās reizē Tallinā. Savukārt savus sportistus atbalstīs Igaunijas un Lietuvas valdību vadītāji. "Mērķis ir atbalstīt Lietuvas sportistus, lai viņus iedrošinātu. Lai viņi jūt valdības atbalstu," uzsvēra  Butkevičs.

Šī bija pirmā Straujumas ārvalstu vizīte un tikšanās ar Baltijas kolēģiem pēc viņas stāšanās valdības vadītājas amatā. Straujuma izmantoja iespēju un ielūdza kolēģus augusta nogalē apmeklēt Latvijā plānotos Baltijas ceļa 25.gadadienas pasākumus. Viņas ielūgums tika pieņemts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas