Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Studiju un studējošo kredītu dzēšana strādājošiem pedagogiem varētu notikt īsākā laika periodā

Plānots paātrināta studiju un studējošo kredītu dzēšana strādājošiem pedagogiem, informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) konsultante sabiedrisko attiecību jautājumos Elīna Pētersone.

Šodien valsts sekretāru sanāksmē izsludināti noteikumu projekti grozījumiem Ministru kabineta (MK) noteikumos attiecībā uz valsts galvoto studiju un studējošo kredītu piešķiršanas, atmaksas un dzēšanas kārtību, kā arī no valsts budžeta līdzekļiem izsniegto studiju un studējošo kredītu atmaksas un dzēšanas kārtību. Tajos noteikti vairāki labojumi un papildinājumi.

Kā norāda IZM, noteikumu projektā paredzēta paātrināta kredītu dzēšana strādājošiem pedagogiem. Noteikts, ka par katru profesijā nostrādāto gadu pēc studiju beigšanas kredīta ņēmējam, ja viņš ir pedagogs, dzēš 20% no kopējās kredīta summas, strādājot pilnu darba laiku.

Līdz šim pedagogiem, kuru saņemtā kredīta summa pārsniedza 1000 latus, kredīta pamatsumma tika dzēsta 10 gadu laikā, par katru nostrādāto gadu dzēšot 10% no pamatsummas. Konkrētās izmaiņas veiktas, ņemot vērā Latvijas stratēģiskajā attīstības plānā 2010.-2013.gadam noteikto uzdevumu uzlabot pedagogu studiju kreditēšanas sistēmu.

Paredzēts arī, ka turpmāk kredīta ņēmējam, kurš atrodas ilgstošā darbnespējā, sākot ar četrdesmit sesto darbnespējas dienu, kredīta atmaksas termiņš tiek pagarināts un procenti netiek uzskaitīti. Līdzšinējā situācijā kredīta ņēmējiem slimības laikā, kad nav iespējams strādāt un jāmaksā par medikamentiem un ārstniecības pakalpojumiem, regulāra kredīta maksājumu veikšana sagādāja problēmas, ko pēc noteiktajiem grozījumiem paredzēts atvieglot.

Tāpat grozījumos noteikts, ka uz kredīta dzēšanu no valsts budžeta līdzekļiem var pretendēt kredīta ņēmēji, kuri ir nodarbināti MK noteiktajās institūcijās noteiktās profesijās. Līdz šim kredīta dzēšanas kārtībā bija noteiktas valsts un pašvaldību institūcijas, kurās nodarbinātie speciālisti var pretendēt uz kredīta dzēšanu no valsts budžeta līdzekļiem, taču atsevišķos gadījumos nepieciešams atbalstīt speciālistus, kuri kļūst par nodarbinātajiem arī citās institūcijās. Piemēram, īstenojot reemigrācijas atbalsta pasākumus, kad augsti kvalificētus speciālistus piesaista darbam Latvijas tautsaimniecībai nozīmīgās profesijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas