Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šuplinska: Gaidāmajā mācību gadā iecerēts uzlabot 21 000 pedagogu digitālās kompetences

Gaidāmajā 2019./2020.mācību gadā, kas pasludināts par Tehnoloģiju gadu, iecerēts uzlabot 21 000 pedagogu digitālās kompetences, ieguldot apmēram 750 000 eiro Eiropas Sociālā fonda finansējuma, šodien žurnālistiem sacīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Viņa norādīja, ka Tehnoloģiju gads būs izaicinājums visiem iesaistītajiem, bet no tā vislielākie ieguvēji būs tieši skolēni. Ministre skaidroja, ka Tehnoloģiju gada laikā skolotāji, kuriem plānots uzlabot digitālās kompetences, netiks izvēlēti selektīvi, jo šīs prasmes jānostiprina visā pedagogu kolektīvā.

Šuplinska uzskata, ka Latvijā interese par tehnoloģijām jānostiprina un jāpadara sistemātisku, tāpēc Tehnoloģiju gada laikā pedagogu digitālo kompetenču palielināšana notiks mērķtiecīgi, aptverot pēc iespējas vairāk skolu un skolotāju. Mācību procesu, Šuplinskas ieskatā, vajadzētu padarīt efektīvāku un tehnoloģijām draudzīgāku.

Pēc Šuplinskas paustā, Latvijā trūkst pedagogu eksaktajās zinātnēs, turklāt īpaši trūkstot informātikas skolotāju vīriešu. Viņa atzina, ka pedagogu trūkums informācijas tehnoloģiju jomā saistīts ar atalgojumu, tomēr šī problēma tikšot risināta.

Šuplinska norādīja, ka patlaban skolās pedagogu vidū dominē sievietes, tāpēc, lai parādītu "reālo ainu", būtu nepieciešams mainīt dzimumu sadalījumu skolotāju vidū.

Tikmēr Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas prezidente Signe Bāliņa ministrei norādīja, ka pavisam cita aina atklājas skolēnu vidū. Bāliņa norādīja, ka nevar sagaidīt brīdi, kad godalgotu vietu kādā informātikas olimpiādē iegūs meitene.

Izglītības un zinātnes ministre iestarpināja, ka, palielinot vīriešu pedagogu skaitu, palielinātos arī interese par informātiku meiteņu vidū.

Bāliņa uzsvēra, ka tehnoloģijas ir tās, kas ļoti maina cilvēku ikdienu, tāpēc jo īpaši svarīgi, ka skolēniem ieliktie pamati saistībā ar tehnoloģijām viņiem noder visa mūža garumā. Tāpat, pēc Bāliņas paustā, svarīgi, lai tehnoloģiju jautājumi tiku mācīti interesanti un tā, lai viss ir skaidrs.

Pēc Bāliņas paustā, Tehnoloģiju gads varētu būt labs stimuls un turpinājums darbam, kas jau līdz šim veikts. "Ļoti ceru, ka mums kopā tas izdosies. Skolotājiem vēlu izturību, kā arī atvērtību mācīties un uzņemt jaunās zināšanas, lai varētu tās nodot tālāk," sacīja asociācijas prezidente.

Informācijas tehnoloģiju uzņēmuma Accenture vadītājs Latvijā, IT Izglītības fonda valdes priekšsēdētājs Maksims Jegorovs norādīja, ka Latvijā, salīdzinot ar Lietuvu un Igauniju, ir lielākais programmētāju skaits. Vienlaikus Tehnoloģiju gads domāts nevis programmētājiem un tehnoloģiju nozarē strādājošajiem, bet gan visai sabiedrībai kopumā, piebilda Accenture vadītājs. 

Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta pētnieks, Latvijas skolēnu informātikas olimpiādes komandas vadītājs Mārtiņš Opmanis žurnālistiem sacīja, ka arvien vairāk nepieciešams paplašināt skolēnu loku, kas piedalās programmētāju sacensībās. Opmaņa ieskatā, šīs ieceres sasniegšanai svarīgi interesi par tehnoloģijām vispirms radīt skolotājos, bet pēc tam skolēnos. 

Skolēnu informātikas olimpiādes komandas vadītājs sacīja, ka Tehnoloģiju gadā iecerēts arī organizēt Baltijas informātikas olimpiādi, kurā varētu piedalīties pārstāvji no apmēram desmit valstīm un kura varētu notikt Ventspils Augstskolā. Šī dalībnieku ziņā varētu būt lielākā informātikas olimpiāde Latvijā, piebilda Opmanis. 

Top komentāri

loģika
l
Ja ministre uzskata, ka informātikas skolotāju - vīriešu skaita palielināšana veicinātu meiteņu interesi par šo mācību priekšmetu, tad būtu jābūt milzumdaudz dažādu nozaru izcilībām - puišiem, jo pārsvarā skolā strādā sievietes. Bet tā gan nav. Tā ka Šuplinska izrunājusies kā prasta bāba.
Scorseze
S
Latviešu valodā ir vārds "zināšanas", taču ja jau mūsu vadībai tik ļoti gribas audzēkņiem zināšanu vietā dot "kompetences", tad paši jau arī nedrīkst atpalikt, uz priekšu pēc "kompetencēm":)! Nekas, drīz jau zināšanu vairs nebūs, tā vietā "viedoklis", "pašapziņa" un atzīmju vietā "laiki":):):):):):):)
melnais humors
m
Atkal jau ministre izrunā vārdus, kuru nozīmi pati nespēj saprast. :-D
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas