Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Taksometru asociācija iebilst pret Igaunijas uzņēmumu monopolstāvokli Latvijā

Biedrība Latvijas vieglo taksometru darba devēju organizācija atklātā vēstulē paudusi neizpratni par Autotransporta direkcijas (ATD) lēmumiem mobilo lietotņu taksometru pakalpojumu licenču izsniegšanā un iebilst pret Igaunijas uzņēmumu monopolstāvokli Latvijā, informēja biedrības pārstāvji.

"Analizējot situāciju taksometru nozarē, redzam, ka Igaunijas kompānijas ieguvušas dominējošu pozīciju un ATD lēmumi šķiet nesaprotami," raksta biedrības pārstāvji.

Organizācijā norāda, ka divas Igaunijas kompānijas - "Bolt" un "Forus" - kontrolē 99% no Latvijas mobilo lietotņu taksometru nozares, un ir veikušas spēcīgu lobiju Latvijā, bet nodokļus maksā citā valstī. Pie tam, kopš "Bolt" ir kļuvis par dominējošo spēlētāju nozarē, daudzas Latvijas nacionālo taksometru kompānijas novestas līdz bankrotam. Kā piemēru biedrība min "Red Cab", "SOS Taksi", "Smile Taxi", "Alviksa", "Riga Taxi", "Avoiss Taxi" un "Lady Taxi".

Vienlaikus organizācijā pauž, ka Latvijas uzņēmējiem saņemt licenci ir apgrūtinoši, piemēram, Latvijas uzņēmums SIA "Grab Solution" 28.jūlijā iesniedza pieteikumu mobilās lietotnes "Smile Taxi" licences saņemšanai. Pēc pieteikuma iesniegšanas kompānija saņēma lūgumu no ATD līdz 18.augustam papildināt iesniegumu ar atbildēm uz 22 jautājumiem, ko uzņēmums esot izdarījis. Pēc iesnieguma izskatīšanas termiņa, kas ir 30 dienas, kompānija saņēmusi paziņojumu, ka izskatīšanas termiņš ir pagarināts un ATD nosūtīs vēl citus papildu jautājumus.

Šāda situācija, biedrībai raisa jautājumus attiecībā uz licenču izsniegšanas procesa ilgumu un tā neviennozīmīgo iekārtošanu. Organizācijas ieskatā vietējām Latvijas uzņēmējdarbības iniciatīvām būtu jābūt atbalstītām, nevis apgrūtinātām, lai veicinātu konkurenci un uzņēmējdarbības attīstību valstī.

SIA "Grab Solutions" 2022.gadā strādāja ar 16 251 eiro apgrozījumu un cieta 1573 eiro zaudējumus, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānija reģistrēta 2019.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Toms Ābeltiņš.

"Bolt" 2013.gadā izveidoja Markuss Villigs, kuram pašlaik kompānijas kapitālā pieder 17,05%. 2021.gada 31.decembrī grupu veidoja 48 kompānijas, kuru māteskompānija "Bolt Technology" ir visu "Bolt" lietotņu intelektuālā īpašuma turētāja. Lielāko daļu izpētes un izstrādes darba saistībā ar intelektuālo īpašumu notiek Igaunijā.

Mobilitātes lietotne "Forus" ir izveidota un attīstīta Igaunijā, un 2022.gadā sāka darbību Baltijas valstu tirgos - Latvijā, Igaunijā un Lietuvā. Visās Baltijas valstīs "Forus" šobrīd apkalpo vairāk nekā 200 000 klientu. Līdz šim platformai ir pievienojušies vairāk nekā 10 000 taksometru vadītāju no Baltijas valstīm un veikuši vairāk nekā 1,5 miljonus braucienu.

"Latvijas vieglo taksometru darba devēju organizācija" izveidota 2007.gadā, un to vada Aleksejs Ignatjevs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas