Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Tautiešiem Lielbritānijā Līgo vietā neziņa par nākotni

"Labāk būtu bijušas paģiras," komentējot Brexit jeb referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) rezultātus, saka latvietis Ilgvars, kurš Lielbritānijā strādā jau gandrīz sešus gadus. Viņš un vēl citi Dienas uzrunātie Apvienotajā Karalistē dzīvojošie tautieši uz savu nākotni skatās kā caur miglas brillēm, jo skaidrības, ko tā nesīs, nevienam īsti nav. Latvijas amatpersonas iesaka neļauties emocijām un sola, ka cīnīsies par savējo tiesībām, pirmdien lasāms laikrakstā Diena.

Kad Diena Līgo vakarā neilgi pirms vēlēšanu iecirkņu slēgšanas sazinājās ar Lielbritānijas latviešiem, vairākums teica, ka ir vienaldzīgi pret iznākumu. Piemēram, Braitonā strādājošie Viktorija un Kristaps atsaucās uz savu vecumu, apgalvojot, ka ir jauni un vienā vietā ilgi tāpat nesēdēs - ja vajadzēs, brauks kaut kur citur. Tomēr abi gan bija pārliecināti, ka balsojums būs par palikšanu ES: "Runājot ar kolēģiem un apkārtējiem britiem, var redzēt, ka viņi paši nemaz netic, ka kaut ko var ietekmēt. Tāpat palikšot iekšā, jo viss jau esot izlemts, tautai neviens vārdu neesot devis, iedeva vienkārši sajusties svarīgiem - tā viņi paši saka."

Vairāki Lielbritānijā dzīvojošie tautieši pārmet, ka nav nekādas precīzas informācijas arī no Latvijas valdības puses. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) iesaka nogaidīt, taču atzīst, ka nezināmā arī valdību līmenī tiešām ir daudz: "Šis ir bezprecedenta gadījums, esam skaidri pateikuši, ka iestāsimies par Latvijas valsts piederīgo interesēm, bet šis šoreiz nav jautājums, kurā mēs varam izstāstīt vai informēt par kaut ko, jo nekas vēl nav nolemts, tas ir jāsaprot. Protams, mēs darīsim visu, lai viņu [Lielbritānijā dzīvojošo tautiešu] stāvoklis nepasliktinātos. Nav tā, ka mēs varam izstāstīt kaut ko tādu par viņu statusu, kas viņiem nebūtu zināms. Mēs uzskatām, ka tiem cilvēkiem, kuri ir ieradušies labā ticībā dzīvot un strādāt Lielbritānijā, kad tā vēl ir ES sastāvā, ir jāpiemēro tiesiskās paļāvības princips un jāsaglabā statuss. Neziņa šobrīd ir visiem, tai skaitā Lielbritānijas valdībai."

Visu rakstu ar Lielbritānijā dzīvojošo latviešu viedokļiem lasiet pirmdienas, 27.jūnija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas