Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Teikmanis: Ziņas par jaunu referendumu dalībai ES ir no gaisa pagrābta interpretācija

Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andris Teikmais ziņas par iespējamu jaunu referendumu dalībai Eiropas Savienībā (ES) nodēvējis par no gaisa grābtu interpretāciju.

Šādu viedokli žurnālistiem otrdien pauda Teikmanis, vērtējot Francijas ziņu aģentūras AFP pirmdienas vēstījumu, ka septiņas ES dalībvalstis bloka austrumos ārpus eiro zonas, tostarp Latvija, brīdinājušas, ka tās var rīkot jaunus referendumus par dalību ES, ja tiks mainīti līgumi ar nolūku izveidot ciešāku eiro zonas fiskālo savienību. Arī ĀM politiskais direktors Andris Razāns aģentūrai BNS pirmdien noliedza šādas ziņas.

"Gribētu uzsvērt, ka mēs neplānojam nekādu jaunu referendumu par par pievienošanos ES," norādīja Teikmanis. "Vakardienas ziņa, kas parādījās, bija tīri no gaisa grābta interpretācija. Ir Māstrihtas kritēriji, tie nav mainīti. Prasības attiecībā uz finanšu disciplīnu minētas Eiropas paktā, kuram Latvija ir pievienojusies, tā kā nekādas jaunas prasības arī nav radītas," paskaidroja ĀM valsts sekretārs.

Šādas ziņas Teikmanis nodēvēja par diplomātu vai žurnālistu interpretāciju un tās neapstiprināja.

Jau vēstīts, ka ziņu avoti diplomātiskajās aprindās pavēstījuši aģentūrai AFP, ka Bulgārija, Čehija, Latvija, Lietuva, Polija, Rumānija un Ungārija, kas iestājās ES laikā no 2004. līdz 2007.gadam, ir satrauktas par iestāšanās nosacījumos paredzēto saistību pāriet uz eiro. Šīs valstis norādījušas, ka eiro zona, kurā tās cenšas iestāties, būs citāda savienība ar daudz ciešāku fiskālo, ekonomisko un politisko konverģenci, nevis tikai monetārs klubs, raksta AFP.

"Visas septiņas valstis vienprātīgi paziņo, ka eiro zonas juridiskā statusa maiņa var mainīt to iestāšanās līgumu nosacījumus," un šis apstāklis "var piespiest tās rīkot jaunus referendumus," sacījis sarunām tuvs ziņu avots diplomātiskajās aprindās, vēsta AFP.

Šīs septiņas valstis arī pieprasījušas, lai tās ārpus eiro zonas esošās valstis, kas vēlas piedalīties parasti slēgtajās eiro zonas sarunās "par iespējamajām reformām", drīkstētu to darīt, ziņo AFP.

Tomēr Latvijas Ārlietu ministrijas politiskais direktors Andris Razāns aģentūrai BNS uzsvēra, ka šādas ziņas ir pilnīgā pretrunā ar Latvijas pozīciju un valdības mērķi pievienoties eiro zonai.

"Latvijas interesēs ir stabila eiro zona. Šādas ziņas ir kāda vārdā nenosaukta ES diplomāta vai politiķa komentārs, uzņemoties nepiedienīgu, nediplomātisku atbildību par citu dalībvalstu viedokli," teica Razāns. Viņš noraidīja iespēju, ka Latvija varētu rosināt referendumu par šo jautājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas