Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Tiesa ierosina lietu pret KNAB par atšķirīgu attieksmi pret četrām biroja amatpersonām

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā ierosināta lieta pret Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) par atšķirīgu attieksmi pret četrām KNAB korupcijas apkarošanas bloka amatpersonām.

Kā aģentūrai LETA apstiprināja tiesas priekšsēdētāja palīdze Oksana Hvostova, 10.martā tiesā tikusi ierosināta lieta pēc KNAB darbinieku pieteikuma. Pagaidām lietas izskatīšanas datums vēl nav nozīmēts, jo KNAB ir dots laiks paskaidrojumu sniegšanai.

Darbinieki uzskata, ka pret viņiem bija īstenota atšķirīga attieksme, nosakot darba samaksu, un, lai veiktu savu interešu aizstāvību, viņi vērsušies pēc palīdzības pie KNAB amatpersonu un darbinieku arodbiedrības. Arodbiedrība attiecīgi cēlusi prasību tiesā pret KNAB, lūdzot atlīdzināt atšķirīgās attieksmes rezultātā nodarītos zaudējumus un izbeigt šādu attieksmi, liecina LETA rīcībā esošā informācija.

KNAB darbinieku samaksu veido mēnešalga, piemaksas, prēmijas un naudas balvas. Konkrētajā gadījumā runa ir par naudas balvām, jo pieminētie četri darbinieki uzskata, ka viņi naudas balvas nav saņēmuši vispār vai arī saņēmuši vairākkārt mazākā apmērā, salīdzinot ar citām biroja amatpersonām.

Tiesā iesniegtajā prasībā pieteicēja statuss ir KNAB apkarošanas bloka darbiniekiem, bet interešu aizstāvību veic arodbiedrība.

KNAB pārstāve Laura Dūša portālu Diena.lv informēja, ka KNAB ir izstrādāta kārtība, kas nosaka piemaksas, prēmijas un naudas balvas apmēru,  kritērijus  un  piešķiršanas  kārtību.  Kārtība  ir  saskaņota  ar Ministru prezidenti.

KNAB darbiniekam naudas balvu, kas kalendāra gada ietvaros nepārsniedz KNAB darbiniekam  noteiktās  mēnešalgas  apmēru,  var  piešķirt  sakarā  ar KNAB dibināšanas  gadadienu  un Pretkorupcijas dienu, ņemot vērā KNAB darbinieka ieguldījumu KNAB stratēģisko mērķu sasniegšanā.

Priekšlikumus par naudas balvas piešķiršanu darbiniekiem atbilstoši kārtībā noteiktajiem  kritērijiem  un  nosacījumiem Biroja priekšniekam ar motivētu ziņojumu  iesniedz  nodaļas  vadītājs  (ja  nodaļa atrodas KNAB priekšnieka vietnieka pakļautībā, nodaļas vadītājs priekšlikumu pirms iesniegšanas KNAB priekšniekam saskaņo ar attiecīgo KNAB priekšnieka vietnieku) un KNAB priekšnieka vietnieks, ievērojot, ka piemaksa, prēmija, naudas balva netiek izmaksāta par to pašu sasniegumu, notikumu vai paveikto.

KNAB   priekšnieka   tiešā   padotībā   esošo  darbinieku  darba  rezultātu izvērtējumu,  pieņemot  lēmumu  par  piemaksas noteikšanu, naudas balvas un prēmijas  piešķiršanu  atbilstoši  šajā kārtībā noteiktajiem kritērijiem un nosacījumiem, nosakot to apmēru, veic KNAB priekšnieks.

KNAB  priekšnieks,  saņemot  minētos  ziņojumus  un  izvērtējot  atbilstoši noteiktajiem  kritērijiem  un  nosacījumiem  piemaksas,  naudas  balvas  un prēmijas  piešķiršanas  pamatotību  un  ieteikto  apmēru, pieņem lēmumu par piemaksas  noteikšanu  un  naudas  balvas  vai  prēmijas  piešķiršanu. KNAB priekšnieks  var  pieņemt  motivētu  lēmumu par piemaksas, naudas balvas un prēmijas apmēra palielināšanu, samazināšanu vai nepiešķiršanu.

2015.gadā naudas balvas nav izmaksātas. 2014.gadā izmaksātas divas reizes (30 000 Eur un 38 100 Eur), bet 2013.gadā izmaksātas divas reizes (17 215 lati un 6 520 lati), informēja KNAB. 

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā teikts, ka valsts institūcija amatpersonām var paredzēt ar papildu atlīdzību saistītus pasākumus, tostarp naudas balvu, kas kalendāra gadā nepārsniedz amatpersonai noteiktās mēnešalgas apmēru, saistībā ar amatpersonai vai valsts institūcijai svarīgu sasniegumu, ņemot vērā darbinieka ieguldījumu attiecīgās institūcijas mērķu sasniegšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas