Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

TM meklējot risinājumus, lai atņemtu Latvijas pilsonību Krievijas miljardierim Avenam

Tieslietu ministrija (TM) meklējot risinājumus, lai atņemtu Latvijas pilsonību Krievijas baņķierim, Alfa-Bank līdzīpašniekam Pjotram Avenam, kura pārstāvētā banka iekļauta ASV sankciju sarakstā, aģentūrai LETA atzina tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K).

Iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) ceturtdienas vakarā paziņoja, ka sola interesēties par Avena Latvijas pilsonības juridiskajiem aspektiem. Sestdien "Delfi TV" ministre atzinusi, ka likumi neparedz tādu procedūru kā atņemt pilsonību, taču ir  nepieciešama tieslietu ministra atbilde, vai iespējamas kādas atkāpes.

Bordāns aģentūrai LETA teica, ka viņam ar Iekšlietu ministriju par šo tēmu nav bijusi saruna, taču viņš šo jautājumu ir izvēlējies kā risināmu un tas jau tiek pētīts.

"Mēs jau esam sākuši šo jautājumu pētīt tajā brīdī, kad publiski medijos izskanēja ziņas, ka Latvijas ekonomisko grupējumu personas kārtojušas šo pilsonību un pastāv pazīmes, ka pilsonība izsniegta nelikumīgi," norādīja Bordāns.

Tagad TM vērtēšot, kā šajā jautājumā rīkoties, lai gan šis nav tik vienkāršs jautājums, lai uzreiz pilsonību varētu atņemt. "Tuvākajā laikā būs mūsu slēdziens par iespējamo ceļu, kādā veidā ierobežot Kremlim tiešā veidā pietuvinātu personu ieceļošanu Latvijā un kā risināt pilsonības jautājumu," norādīja Bordāns.

Ministrs kā politiķis uzskata, ka Avenam pilsonība ir jāatņem, taču tam jānotiek tiesiskā veidā. Lai arī Avena vectēvs bija latviešu strēlnieks, Bordāns jau iepriekš iestājies par to, ka cilvēkiem, kuriem latviešu senči agrāk izceļojuši no Latvijas, saņemot pilsonību, ir jābūt lojāliem Latvijas Republikai.

Portāla "Firmas.lv" informācija liecina, ka Avens ir patiesā labuma guvējs Pētera Avena labdarības fondā "Paaudze" un "Aven Foundation". Abiem juridiskā adrese ir Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā.

Kā iepriekš vēstīja Latvijas Radio, tad Krievijas opozicionārs Mihails Hodorkovskis pērn pavasarī, Eiropas Parlamentā prezentējot savas nevalstiskās organizācijas sagatavoto pētījumu, atzinis, ka Avens ir to uzņēmēju vidū, kas ir visvairāk pietuvināti Vladimiram Putinam, un tādēļ viņš var tikt izmantots Putina uzdevumu izpildei.

Jau iepriekš ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2020.gadā pratinājis Krievijas baņķieri Avenu aizdomās par iespējamu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) kādreizējā vadītāja kukuļošanu, taču pierādīta tā netika.

Kā vēstīja "Nekā personīga", KNAB ierakstītās sarunās starp uzņēmēju un politiķi Edgaru Jaunupu (LA) un būvuzņēmēju Gunti Rāvi izskanējis mudinājums bijušajam PMLP priekšniekam "pirms Ziemassvētkiem iedot "desmitnieku"".

2019.gadā KNAB sāka kriminālprocesu aizdomās, ka PMLP toreizējam priekšniekam Vilnim Jēkabsonam maksāts 10 000 eiro kukulis par pielaidīgu attieksmi Latvijas pilsonības piešķiršanā Avenam.

Pilsonība Avenam pienācās, jo viņa priekšteči līdz 1941.gadam dzīvojuši Latvijā, taču bijis nepieciešams nokārtot latviešu valodas zināšanu pārbaudi. Kā liecina KNAB lēmums par nepietiekamu pierādījumu dēļ izbeigto kriminālprocesu, Avens PMLP 2015.gada novembrī esot licis latviešu valodas zināšanu eksāmenu un izkritis. Eksāmena komisija secinājusi, ka Avena valodas zināšanas ir nepietiekamas un latviski sniegtās atbildes pat nesaprotamas. Tikai dažus mēnešus vēlāk otrais pārbaudījums Avenam izrādījies veiksmīgs.

KNAB rīcībā bijuši ieraksti sarunām, kas notikušas starp Rāvi un Jaunupu, kurš mudinājis "iedot desmitnieku" PMLP vadītāja Jēkabsonam. Saruna notikusi pēc tam, kad Avenam nav izdevies nokārtot pirmo pārbaudījumu.

"Teiksim tā. Nu, ja viss veiksmīgi noris. Nu, teiksim, viss veiksmīgi. Un ja viņam var iedot un Ziemassvētkiem. Viņš nav neko prasījis. (...) Uz Ziemassvētkiem. To desmitnieku iedot, tad viņam būtu. Tas vairāk būtu kā žests. Tas pat nav. Jo kā tu redzi, viņš neko neprasa. Bet es domāju, nu, nezinu. Bet tas ir forši. Ja nevar - nē. Nav jautājumu," izteikusies viena no sarunu pusēm. "Jā, es sapratu. Es sapratu. Skaidrs. Skaidrs. Jautājumu, nav jautājumu!" atbildējis otrs. Sazvanīšanās notikusi arī Avena valodas pārbaudes dienā.

Rāvis, Jaunups un Jēkabsons kukuļošanas faktu noliedza. Uz pratināšanu kā liecinieks KNAB 2020.gada 2.jūlijā bija izsaukts arī Avens, kurš kukuļošanu neapstiprināja. Viņš liecībās atzinis, ka ticies ar Jaunupu, bet tikai lai runātu, kā basketbolam piesaistīt naudu no Krievijas. Citus pierādījumus KNAB iegūt neizdevās un procesu slēdza.

KNAB izmeklēšana atklāja, ka, piemēram, Avens netipiskā ātrumā ticis pie jaunas Latvijas pases un ID kartes: "[Pers.A] pasi un ID karti saņēma vienas stundas un 18 minūšu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par [pers.A] atzīšanu par Latvijas Republikas pilsoni, kas nav samērojams ar PMLP izstrādāto personu apliecinošu dokumentu noformēšanas un izsniegšanas kārtībā paredzēto laiku."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas