Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Troksnis ap LNB restorāna nosaukumu: Kleevers varētu pārtapt par Klīvers

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas jeb Gaismas pils restorānu varētu pārsaukt par Klīvers, ņemot vērā daudzu izteiktos iebildumus par pašlaik izvēlēto nosaukumu Kleevers, sestdien ziņoja Latvijas Radio.

LNB vadība vēl formulē savu nostāju par restorāna nosaukumu un gala lēmumu sola nākamnedēļ, taču gan bibliotēkas pārstāvji, gan restorāna pārvaldītāji atzīst, ka nosaukuma maiņa uz Klīvers ir ļoti iespējama.

Gaismas pils restorāns jau uzņem apmeklētājus. Pagaidām gan izvēlētais nosaukums Kleever nekur nav redzams. Nosaukuma meklēšana ilga vairākus mēnešus. Vispirms cilvēki bija aicināti paši iesūtīt savus variantus. Tika nolemts restorānu saukt par Kleevers, ņemot vērā LNB ēkas atrašanos Klīversalā.

Latvijas Radio aptaujātie garāmgājēji par nosaukumu izsakās dažādi. "Es vispār nesaprotu, ko šis vārds nozīmē," norādīja Aina. Šaubīgs arī Jānis. "Es to pieņemtu katrā ziņā, bet es varu saderēt, ja to tēmu paceltu un liktu komentēt daudziem citiem, it sevišķi sociālajos [tīklos] un visos tajos ziņu portālos, tur varianti būtu visādi, man liekas," viņš sacīja.

Jau atbalstošāki ir Aigars un Ivars. "Tā [bibliotēka] atrodas Klīversalā, un Klīversalas nosaukums ir vāciskas izcelsmes, un es domāju, uz tā rēķina un pamata tas varētu būt saprotami, tāda izvēle," teica Aigars. "Mans viedoklis – kāpēc nē?" piekrita Ivars.

Skarbāks viedoklis par nosaukumu ir dzejniece Liānai Langai, kas ir viena no 11 rakstniekiem un redaktoriem, kas parakstīja vēstuli kultūras ministrei Dacei Melbārdei (NA) un Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktoram Andrim Vilkam, aicinot nosaukumu mainīt.

Savukārt LNB pārstāve Signe Valtiņa sarunā ar Latvijas Radio uzsvērusi, ka "Klīversalas nosaukums, mūsuprāt, ir nepelnīti aizmirsts, un būtībā tā vieta, kur bibliotēka šobrīd atrodas, vēsturiski tā ir Klīversala." Nelatviskās rakstības izvēlē esot ņemti vērā gan dažādi vēsturiski rakstības varianti, gan arī vizuāli apsvērumi. Lai gan bibliotēka neatkāpšoties no Klīversalas motīva, vārda rakstība varētu mainīties. "Mēs izvēlējāmies to rakstību ar diviem "e", bet, ņemot vērā šo te sabiedrības lielo, pēkšņo interesi par nosaukumu, un arī vairākas vēstules, ko mēs esam saņēmuši gan no Valsts valodas centra, gan no inteliģences pārstāvjiem, ka mēs, protams, ņemam to vērā. Mums nav padomā atteikties no Klīversalas kā vietas aktualizēšanas restorāna nosaukumā, taču mēs esam gatavi diskutēt par rakstību, un tas ir atvērts jautājums," paudusi Valtiņa.

Viņa teica, ka restorāna nosaukumu varētu nomainīt uz Klīvers ar garo "ī". Arī kultūras ministre Dace Melbārde (NA) paudusi, ka restorāna nosaukums nav slikts, tomēr to varētu latviskot.

To pieļāvis restorāna pārvaldītāju SIA OZRT valdes loceklis Lauris Streņģe, kurš gan arī stāstīja, ka izvēlētajā nosaukumā jau ir ieguldīta nauda.

"Ļoti iespējams, ļoti iespējams. Pārrunas vēl notiek un spriežam. Ja tas ir radījis tik lielu nepatiku sabiedrībā, mēs, protams, ka gribam nākt pretī, iespējams. Bet ir diezgan daudz arī investēts tieši logotipa izveidošanā un tamlīdzīgās lietās, ka mums par to ir noteikti jāpadomā vēl pamatīgi, pirms pieņemt šādu lēmumu," Latvijas Radio norādīja Streņģe. Viņš skaidroja, ka izkārtne vēl neesot pasūtīta, taču esot nodrukātas formas un ēdienkartes.

Jau vēstīts, ka 11 humanitāro zinātņu jomu pārstāvji, tai skaitā rakstnieki un redaktori, parakstījuši vēstuli LNB direktoram Andrim Vilkam un kultūras ministrei Dacei Melbārdei (NA) ar rosinājumu mainīt Gaismas pils restorāna nosaukumu, kas šobrīd ir Kleever.

Streņģe iepriekš jau vērtējis, ka ažiotāža publiskajā telpā saistībā ar restorāna nosaukumu Kleever ir pārmērīga.

Par šo tēmu viedoklis bijis arī sociālo tīklu lietotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas