Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 24. maijs
Marlēna, Ilvija, Ziedone

Uzņēmēji: Eiro ieviešanas izmaksas variēs

Eiro ieviešanas izmaksas uzņēmumiem var būt, sākot no viena tūkstoša latu līdz pat 200 000 latu, aģentūras LETA biznesa portāla Nozare.lv un Firmas.lv rīkotajā diskusijā _200 dienas līdz eiro _atzina uzņēmēji.

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis norādīja, ka lielākie tirgotāji - Rimi un Maxima - jau ir paziņojuši, ka izmaksas varētu sasniegt no 150 000 latu līdz 200 000 latu. "Ja pieņem, ka lielākie spēlētāji aizņem pārtikas tirgu virs 50%, tad, ja skatās uz visu pārtikas tirdzniecības nozari, varētu būt runa par vienu miljonu eiro."

Krūzītis atzina, ka smagākais brīdis būs divas nedēļas laikā no 2014.gada 1.janvāra līdz 15.janvārim, kad būs paralēlā eiro un latu apgrozība. Arī Latvijā, līdzīgi kā tas bijis Igaunijā, var būt problēmas ar naudas viltotājiem. Tāpēc tirgotājiem šajā laikā jābūt gataviem nodrošināt iedzīvotājiem vienkāršāko, lētāko un saprotamāko pāreju uz eiro.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns norādīja, ka pēc 2014.gada 1.janvāra situācija ar pircējiem Latvijā būs citādāka nekā citās valstīs, kur tika ieviests eiro. "Tas saistīts ar to, ka patlaban esošās cenas latos ir šķietami, bet skaitļos zemākas. Kad būs eiro, tad skaitļi šķitīs lielāki. Un pircējiem psiholoģiski šķitīs, ka cena ir pacelta."

Tas noteikti radīs spriedzi pircēju vidū, atzina diskusijas dalībnieki.

"Būtībā jau tagad var prognozēt, ka iedzīvotāju vidū būs spriedze šo skaitlisko cenu izmaiņu dēļ. Attieksme būs kritiska, vērtējoša un piesardzīga," teica Stirāns, piebilstot, ka Latvija būs otrā valsts, kurā, iestājoties eirozonā, notiks skaitliskās cenas pieaugums. Pirmā bijusi Malta.

Savukārt Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure atzīmēja, ka pārtikas ražotājiem saspringts un spraigs varētu būt šī gada otrais pusgads.

"Eiro ieviešana ir tehnisks process. Uzņēmumu izmaksas, kas būs vajadzīgas eiro ieviešanai, ir dažādas, taču summas variē no tūkstoša eiro (700 latu) līdz divsimt tūkstošiem eiro (140 000 latu). Tas ir atkarīgs no tā, cik gatavas un kādas uzņēmumiem ir līdzšinējās IT sistēmas.

Viņa norādīja, ka nozari drīzāk uztrauc tas, ka rudenī biržās sāksies jaunās sezonas graudu iepirkums, kas saistībā ar eiro ieviešanu varētu nozīmēt cenu pieaugumu.

Tāpat pēc 2014.gada var pieaugt dabasgāzes akcīzes nodokļa likme. Tāpēc ražotāji grib, lai Finanšu ministrija dod nozarei atlaidi šim nodoklim, nosakot simbolisku summu, kā tas ir iespējams pēc ES regulām, bet fiskālā ietekme jau ir izrēķināta.

"Līdz ar to patlaban pārtikas ražotāji jau prognozē, ka no 2014.gada 1.janvāra dabasgāzes akcīzes nodokļa likme visām tehnoloģijām būs lielāka, tāpēc arī cenas būs lielākas. Tāpēc rodas jautājums - vai tas būs saistīts ar eiro ieviešanu vai ar situāciju Latvijas ekonomikā? Un tad tirgotāji, visticamāk, teiks, ka ražotāji ir sliktie un prasīs tiem lētākus produktus. Tas ražotājus novietos skrūvspīles," bažas pauda Šure.

Runājot par ieguvumiem no eiro ieviešanas, Krūzītis atzīmēja, ka būs pozitīvs iespaids arī norēķinoties ar tiem ārvalstu partneriem, ar kuriem norēķini notiek eiro. Kā vēl kāds ieguvums būs tas, ka, salīdzinot cenas ar Igaunijas tirgu, vairs nebūs jāpārrēķina no latiem uz eiro.

Bet Stirāns teica, ka attiecībā uz ieņēmumiem no degvielas tirdzniecības kontekstā ar konvertāciju var teikt, ka degvielas tirgotājiem nekāda labuma nebūs, jo degviela tiek kotēta un pirkta saskaņā ar ASV dolāru kursu.

Taču kopumā Krūzītis teica, ka eiro nav zāles ekonomikas izaugsmei, jo tai ir svarīga iekšējā uzņēmējdarbības vide, kas Latvijā raksturīga ar to, ka te notiek nemitīga regulācija un pārregulācija, kam uzņēmējiem arī nemitīgi ir jāpielāgojas.

"Tirdzniecības nozarei pārregulācija var traucēt un radīt papildu izmaksas, mazināt konkurētspēju - un tas nav saistīts ar eiro ieviešanu. Eiro šajā gadījumā varētu būt rīks, kam vajadzētu palīdzēt stabilitātes nodrošināšanai," skaidroja Krūzītis.

Šure atzīmēja, ka kopumā eiro ieviešana dos pozitīvu ietekmi uz efektivitāti, jo investori būs drošāki - nebūs vairs devalvācijas riska kopumā, un tad arī pārtikas nozares uzņēmumiem varētu piesaistīt investīcijas.

Diskusija tika organizēta, gatavojoties nākamā analītiski prognozējošā izdevuma Latvijas Biznesa gada pārskats izdošanai.

Jau ziņots, ka Latvijas Tālruņa, Firmas.lv un Nozare.lv veidotais Latvijas biznesa gada pārskats 2012 ir unikāls izdevums, kurā apkopota informācija par uzņēmumiem, kas rada 95% no visu Latvijas uzņēmumu apgrozījuma. Apskatītajos uzņēmumos strādā vairāk nekā 485 000 darbinieku, kas saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta datiem ir 65% no kopējā darba ņēmēju skaita.

Latvijas biznesa gada pārskatā iekļautas veiksmīgāko uzņēmēju un nozaru ekspertu atziņas un prognozes, kā arī padziļināts biznesa vides apskats un detalizēti nozaru uzņēmumu saraksti apgrozījuma secībā - Top 10 uzņēmumi 17 industrijās, Top 25-50 uzņēmumi 63 virsnozarēs un visi uzņēmumi 472 nozarēs.

Latvija plāno ieviest eiro 2014.gada 1.janvārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas