Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Uzņēmēji pašvaldībās aktīvi piesaka savas tiesības

Pašvaldībām ir aizvien pieaugoša loma labvēlīgas uzņēmējdarbības vides veidošanā, atzīst gan Ārvalstu investoru padome, gan daudzās vietējās uzņēmēju organizācijas. Vairāki starptautiskie pētījumi liecina, ka valstu pievilcību potenciālo investoru - gan ārvalstu, gan pašmāju - acīs vairo nevis dažu procentpunktu atšķirības nodokļu likmēs, bet kvalificēta darbaspēka pieejamība un sakārtota infrastruktūra (pievadceļi, elektrības pieslēgums, ūdens attīrīšanas sistēmas utt.

). Tās ir lietas, kas ir tiešā pašvaldības pārziņā, tādēļ vairākās Latvijas pilsētās un novados uzņēmēji ir dibinājuši savas vietējās organizācijas, lai veiksmīgāk sadarbotos ar vietējo varu un tajā pārstāvētu savas intereses, otrdien raksta laikraksts Diena.

Viens no šādiem piemēriem ir Jēkabpils uzņēmēju biedrība, kas apvieno 32 vietējos uzņēmumus. Biedrības valdes priekšsēdētāja Zanda Lamba Dienai stāsta, ka ar Jēkabpils pašvaldību izveidojusies veiksmīga sadarbība un kopā tapusi sistēma, kā uzņēmējiem piemērot nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaides. "NĪN atlaides netiek piemērotas visiem uzņēmējiem un vienādos apjomos. Mēs ar pašvaldību izstrādājām kritērijus NĪN atlaižu piemērošanai, kur tiek ņemta vērā gan darbības nozare, gan nodarbināto skaits. Tas ir liels panākums, jo NĪN ir viens no galvenajiem pašvaldības rīcībā esošajiem atbalsta instrumentiem," norāda Lamba. Kopā ar pašvaldību tiek spriests arī par ceļu asfaltēšanu, pievadceļu ierīkošanu un ūdenssaimniecības sakārtošanu. "Mēs, uzņēmēji, no savas puses, varam ieteikt, kādi infrastruktūras uzlabojumi būtu vislabvēlīgākie biznesam un nestu vislielāko ekonomisko atdevi. Mēs piedalāmies arī pilsētas attīstības stratēģijas un teritorijas plānošanas izstrādē," skaidro uzņēmēju pārstāve. Par sadarbību gandarīts arī Jēkabpils mērs Leonīds Salcēvičs, kurš uzsver - ir vieglāk saprast, ko vēlas uzņēmēji, ja tiem ir viena kopīga pārstāvniecība. Vai NĪN atlaides uzņēmējiem nerada robu pašvaldības budžetā? Salcēvičs atbild noliedzoši, norādot, ka ilgtermiņā tas atmaksājas.

Par uzņēmēju un pašvaldību sadarbības iespējām atzinīgi izsakās arī Latvijas Pašvaldību savienības padomniece uzņēmējdarbības jautājumos Antra Feldmane, vienlaikus paužot, ka uzņēmējdarbībai draudzīgas vides veidošanā lielāka loma tomēr esot valstij, jo pašvaldībām vienkārši trūkstot naudas. 

Plašāk lasiet Rūtas Kesneres rakstā Uzņēmēji pašvaldībās aktīvi piesaka savas tiesības otrdienas, 22.jūlija, laikraksta Diena 11.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas