Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Uzsākta kampaņu Viss ir Norm.a, lai vairotu izpratni par psihiskās veselības nozīmi

Lai mazinātu ar psihisko veselību saistītos aizspriedumus, stāstītu par biežāk sastopamajiem psihiskās veselības sarežģījumiem un to, kā ar tiem sadzīvot, kā arī mudinātu meklēt palīdzību to risināšanā, Veselības ministrija (VM) uzsākusi kampaņu Viss ir Norm.a, portālu Diena informē ministrija.

Kampaņa Viss ir Norm.a aicina pieskatīt savu un līdzcilvēku psihisko veselību un gada garumā ik mēnesi atklās viena cilvēka pieredzes stāstu, kurš ikdienā sadzīvo ar kādu no psihiskajām saslimšanām vai tās simptomiem.

Divpadsmit cilvēki video formātā izstāstīs kopumā 12 stāstus par to, kā viņi sadzīvo ar depresiju, nesuicidālu paškaitējumu, narkotiku atkarību, alkohola atkarību, anoreksiju, robežstāvokļa personības traucējumiem, bipolāri afektīviem traucējumiem, šizoafektīviem traucējumiem, demenci, mācīšanās traucējumiem, uzmanības deficītu un hiperaktivitāti un garīgo atpalicību.

“Reāli cilvēki un reāli stāsti – tā ir visefektīvākā metode, kā runāt par psihiskās veselības jautājumiem un mazināt aizspriedumus, kas kavē laicīgi apzināties problēmas un meklēt palīdzību," norāda veselības ministre Ilze Viņķele. 
 
Ministre atzīst, ka katrs stāsts ir unikāls un ne vienmēr konkrētus traucējumus var mazināt ar vienām un tām pašām metodēm. "Tomēr ir dažas kopīgas lietas, kas vieno visus stāstus par psihisko veselību – svarīgi atpazīt simptomus un brīdi, kad pats tos vairs nespēj regulēt, lūgt palīdzību līdzcilvēkiem un speciālistiem,” stāsta Viņķele.
 
VM informē, ka Eiropā gada laikā katrs ceturtais cilvēks cieš no psihiskās veselības sarežģījumiem. Tie var būt miega traucējumi vai īslaicīga nomāktība, taču tās var būt arī tādas saslimšanas kā depresija, anoreksija, bipolāri afektīvi traucējumi, vielu atkarības un citi.
 
Psihiskās veselības sarežģījumi samazina cilvēka spēju sevi realizēt, veidot veselīgas attiecības ar ģimeni, draugiem, kopienu, piedzīvot profesionālu piepildījumu, ietekmējot arī mūsu kopējo labklājību un ekonomiku. Tāpēc ir labi būt zinošam, lai tad, kad palīdzība būs nepieciešama pašam vai tuviniekam, spētu pilnvērtīgi iesaistīties situācijas risināšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas