Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vāc parakstus akcīzes nodokļa atcelšanai cigarešu alternatīvām

Sabiedrības iniciatīvu platformā Manabalss.lv iesniegta iniciatīva Par nesamērīgā akcīzes nodokļa palielinājuma atcelšanu cigarešu bezdūmu alternatīvām , kas aicina parakstīties pret 2020. gada decembrī Saeimas pieņemtajiem grozījumiem Akcīzes likumā, ar kuriem tika būtiski paaugstināts akcīzes nodoklis dažādām mazāk kaitīgām cigarešu bezdūmu alternatīvām – karsējamajai tabakai, e-cigarešu šķidrumiem un beztabakas nikotīna spilventiņiem.

Kā norāda iniciatīvas iesniedzēji, ''pēdējos gados valstī arvien vairāk cenšas ierobežot pasīvās smēķēšanas izraisītos veselības riskus. Pakāpeniski aizliegts smēķēt parkos, sabiedriskā transporta pieturās, uz daudzdzīvokļu māju balkoniem un jebkurā publiskā vietā, ja kādam tas traucē. Tomēr nesenā akcīzes nodokļa paaugstināšana cigarešu bezdūmu alternatīvām raida gluži pretējus signālus, jo padara cigarešu aizstājējproduktus nesamērīgi dārgus, kas nemotivē smēķētājus atteikties no šī netikuma, vai izvēlēties mazāk kaitīgas alternatīvas. Tādējādi, it kā notiek cīņa pret cigarešu dūmiem un publisku smēķēšanu, bet paralēli tam, produkti, kas situāciju varētu uzlabot, tiek aplikti ar papildu nodokļiem un padarīti grūtāk pieejami.''

''Cilvēkiem, kas izvēlējušies savu visnotaļ kaitīgo ieradumu padarīt kaut vai nedaudz mazāk kaitīgu, nevajadzētu subsidēt cigarešu ražotājus. Atceļot grozījumus Akcīzes likumā, nikotīnu saturošo produktu cenas būtu samērīgas, tādējādi nepadarot cigarešu bezdūmu alternatīvas par ekskluzīvu produktu un samazinot pasīvās smēķēšanas riskus pārējai sabiedrībai'', iniciatīvā uzsvēris tās autors Toms Lūsis.

Iniciatīvā norādīts, ka ar 2020. gada decembrī Saeimā pieņemtajiem grozījumiem Akcīzes likumā tika būtiski paaugstināts akcīzes nodoklis dažādām mazāk kaitīgām cigarešu bezdūmu alternatīvām – karsējamajai tabakai, e-cigarešu šķidrumiem un beztabakas nikotīna spilventiņiem. Karsējamās tabakas akcīze pacelta par 113%, paciņas cena pieaugusi par aptuveni 40-60 centiem, kas ir straujākais kāpums starp visām Eiropas Savienības valstīm. Nikotīna spilventiņu nodoklis uzreiz noteikts augstāks kā, piemēram, Zviedrijā (daudzas valstis nikotīna spilventiņus ar nodokli nemaz neapliek), un viena iepakojuma cena pieaugusi par aptuveni 1,5-2 eiro. E-cigarešu šķidrumu un aromatizētāju standarta 10 ml iepakojumu cenas pieaugušas par vidēji 1-3 eiro, tikmēr parasto cigarešu cena palielināta vien par 5%, proti, par 10-15 centiem.

Cigarešu alternatīvām kļūstot ievērojami dārgākām par parastajām cigaretēm, smēķētāji vairs nebūs motivēti mēģināt atmest smēķēšanu vai izvēlēties mazāk kaitīgās alternatīvas, kas netraucē apkārtējiem.

Tajā pat laikā, Lietuvā e-cigarešu produktiem, tāpat kā karsējamai tabakai, akcīzes nodokļa pieaugums bija neliels, un tagad kaimiņvalstī šo produktu cenu līmenis ir pielīdzināms tam, kāds Latvijā bija pagājušajā gadā. Savukārt Igaunijas parlaments, sekojot ekspertu ieteikumiem, lai sakārtotu legālo tirgu, pieņēma lēmumu no šā gada 1. aprīļa līdz 2022. gada 31. decembrim pilnībā atcelt akcīzes nodokļa piemērošanu e-cigarešu šķidrumiem. Līdz ar to Latvijā e-cigarešu produktu cenas būs ievērojami augstākas nekā mūsu kaimiņvalstīs, un ir sagaidāms krass nelegālās un pārrobežu tirdzniecības pieaugums, kas negatīvi ietekmēs nodokļu ieņēmumus.

''Rezultātā nav grūti prognozēt, ka nodokļu ieņēmumi samazināsies, kontrabandas apjoms palielināsies, smēķētāju skaits paliks nemainīgs, bet lielākie zaudētāji šajā visā būs nesmēķētāji, jo no cigarešu dūmiem neizvairīties'', komentē iniciatīvas autors. ''Gan jau ar grozījumiem vēlējās kā labāk, bet nezināšanas vai neiedziļināšanās dēļ iešāva sev kājā.''

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas