Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Vai dzīvojam pedofilu sabiedrībā?

Centrs Dardedze pirms kāda laika nāca klajā ar Eiropas Padomes kampaņu "1 no 5", kuras nolūks ir pārtraukt seksuālo vardarbību pret bērniem. Kampaņas nosaukums ir balstīts uz pētījuma rezultātiem, kas apliecina, ka vidēji katrs piektais bērns Eiropā cietis no seksuālās vardarbības. Kaut gan šī statistika normāla cilvēka prātam nav aptverama, jo tas nozīmētu, ka katrs piektais bērns, kas nāk pa ielu mums pretim, ir bijis seksuāli izmantots, pētījuma autori tomēr uzsver - tā ir realitāte.

Kampaņas publikācijās gan nav atrodams detalizētāks izklāsts, kādā veidā un ar kādām metodēm tika iegūta šāda statistika, ceturtdien lasāms avīzē Diena.

Piesaistot uzmanību ar šo kliedzošo faktu, teju visas publikācijas nākamajā teikumā jau pāriet uz vietējās aptaujas rezultātiem, kas parāda, ka 36% Latvijas vecāku ar saviem bērniem nav pārrunājuši, kā izvairīties no seksuāliem pāridarījumiem. Vēlāk seko informācija par bezmaksas apmācībām vecākiem, lai mācītu bērniem izvairīties no seksuāliem pāridarījumiem. Nelielā telefonsarunā centra Dardedze pārstāve uzsver, ka seksuālā vardarbība nav tikai tiešs seksuāls kontakts, par tādu var uzskatīt arī momentus, kad pieaugušais gūst baudu no tā, ka bērns redz viņa atkailinātos dzimumorgānus. Proti, pirtī kopā drīkst iet kaili. Seksuālā vardarbība sāksies brīdī, ja pieaugušais gūs seksuālu baudu no tā, ka bērns redz viņu kailu. Tiesa, nav gan īsti skaidrs, kā šādus momentus iespējams iekļaut statistikā, kurš un kurā brīdī būs tas, kas atzīsies.

Pētījums apliecina, ka teju 85% gadījumu bērns dzimumnoziedznieku pazīst. Latvijā 2011. gadā ir veikts pētījums par Latvijas jauniešu bērnībā gūto nelabvēlīgo pieredzi, un tas atklāj, ka 10,3% bērnu piedzīvojuši seksuālo vardarbību. Pētījuma autori gan uzsver, ka problēmas apmēri varētu būt lielāki, jo daudzi savu problēmu noklusē vai arī izstāsta pēc daudziem gadiem.

Uz jautājumu, vai šie statistikas dati gadījumā nav apzināti radīti tik kliedzoši, lai pievērstu uzmanību konkrētai kampaņai, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa atbild noraidoši.

"Seksuālās darbības var būt ļoti dažādas, un ir jāsaprot, ka šī parādība ir daudz izplatītāka, nekā cilvēki ir pieraduši domāt. Par pārdzīvotu fizisku vardarbību, piemēram, par pērienu vai sišanu, bērni stāsta daudz biežāk un biežāk arī meklē palīdzību. Tajā pašā laikā par seksuālu vardarbību viņi parasti kaunas vai baidās runāt," skaidrojusi Rieksta-Riekstiņa.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 11.jūnija, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas