Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vakcinācijas kabinetos pieejamas jaunas Covid-19 vakcīnas

Vakcinācijas kabinetos no šodienas, 20.septembra, pieejamas pielāgotās vakcīnas pret Covid-19, noskaidrots Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Šobrīd vakcinācijas kabinetos pieejamas vakcīnu ražotāja "Pfizer" vakcīnas "Comirnaty Original/Omicron BA.1" un "Comirnaty Original/Omicron BA.4-5", tāpat no šodienas būs pieejamas arī "Comirnaty Omicron XBB.1.5" vakcīnas.

Kopumā NVD saņēmis 86600 vakcīnas "Comirnaty Omicron XBB.1.5" devas.

Vakcinācija pret Covid-19 joprojām ir valsts apmaksāts pakalpojums.

Zāļu valsts aģentūra iepriekš skaidroja, ka vakcīna lietojama Covid-19 saslimšanas novēršanai pieaugušajiem un bērniem no sešu mēnešu vecuma.

Covid-19 vakcīnas ir pielāgotas, lai tās labāk atbilstu cirkulējošajiem vīrusa paveidiem. Savukārt konkrētā vakcīna ir izstrādāta, lai tā būtu vērsta pret omikrona XBB apakšpaveidu, saskaņā ar Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ESPKC), kā arī citu starptautisko regulējošo iestāžu un Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikumiem.

Tā kā omikrona XBB.1.5 apakšpaveidam ir cieša radniecība ar citiem pašlaik cirkulējošajiem vīrusa paveidiem, sagaidāms, ka šī vakcīna palīdzēs saglabāt optimālu aizsardzību pret Covid-19 infekciju, ko ierosina šie cirkulējošie vīrusa paveidi, kā arī omikrona XBB.1.5 apakšpaveids, iepriekš norādīja ZVA.

Kā ziņots, kopš augusta beigām Covid-19 izplatība Latvijā pieaug, un to var izskaidrot gan ar mācību sākšanos skolās, gan cilvēku atgriešanos no laukiem pilsētās pēc vasaras atvaļinājumiem.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka pagājušajā nedēļā, no 11.septembra līdz 17.septembrim, konstatētas 122 Covid-19 inficētas personas, kas ir par 32 gadījumiem vairāk nekā nedēļu iepriekš.

Tāpat ziņots, ka Latvijā ir konstatēts Covid-19 jaunais variants "Eris", kas jau kopš vasaras izplatās citviet pasaulē, īpaši Ķīnā un ASV. Patlaban jaunais vīrusa variants ir konstatēts Salaspilī, Jēkabpilī, Daugavpilī, Jelgavā, Talsos un Limbažos. Balstoties uz vairāk nekā divos gados iegūtajām zināšanām par vīrusa izplatības tendencēm Latvijā, eksperti lēš, ka patlaban ar "Eris" saslimušo skaits nav liels, tāpēc atsevišķos gadījumus, kad pilsētā varētu būt sasirguši aptuveni desmit cilvēki, ir gana sarežģīti identificēt ar ierastajiem medicīniskajiem izmeklējumiem.

SPKC savukārt atgādina par nepieciešamību izvairīties no kontakta ar citiem cilvēkiem un nedoties uz sabiedriskām vietām pat ar mazākajiem elpceļu saslimšanas simptomiem, piemēram, kakla sāpēm, nelielu klepu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru. Tāpat svarīgi ievērot roku higiēnu, proti, regulāri mazgāt un/vai dezinficēt rokas, nepieskarties ar netīrām rokām sejai, kā arī vairākas reizes dienā vēdināt telpas, plaši atverot logus, lai svaigais gaiss pēc iespējas vairāk cirkulētu telpā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas