Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Izlozēs, azartspēlēs un loterijās iegūtos laimestus valsts sargā no iedzīvotāju ienākuma nodokļa

Valsts kasei zaudētie laimīgie miljoni

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) ir galvenais ienākumu avots pašvaldību budžetos. Vispārējā gadījumā likme ir 23%, pie specifiskiem ienākumu veidiem – zemāka, un pastāv arī virkne ar šo nodokli neapliekamu ienākumu. Pretrunīgi vērtējamu iemeslu dēļ ar IIN netiek aplikti izložu, azartspēļu un loteriju laimesti. Tādējādi ik gadu netiek iekasētas miljonos mērāmas summas.

Precīzi tās aprēķināt gan nav iespējams, jo valsts uzskaita tikai laimestus, kas pārsniedz 3000 eiro. Otra reģistrējamā robežsumma ir 8000 eiro. Šā gada laimesti vēl nav saskaitīti, taču pērn izmaksāto lielo laimestu kopējā summa pārsniedza 14 miljonus eiro. Tajos ietilpst ne tikai nauda, bet arī naudā konvertētas mašīnas, mājas, ceļojumi un citi vērtīgi labumi. Ja tos apliktu ar IIN standarta likmi, tiktu iekasēti vairāk nekā 3,2 miljoni eiro. Turklāt te jāuzsver, ka lielāko daļu laimestu veido mazās summas, kas netiek uzskaitītas. Ja gada laikā laimēts mazāk par 4000 eiro, tas pat nav jāuzrāda nodokļu deklarācijā. Tātad neiegūtie nodokļa ieņēmumi ir lēšami vismaz dubultā – aptuveni 6,4 miljonu apmērā. Veidojas paradoksāla situācija: nabadzības dēļ valdība vēlas pat nepilnas slodzes darbu aplikt ar vismaz 75% sociālā nodokļa, taču laimēto naudu neaiztiek.

Vēsturiski šādu izņēmuma laipnību azartspēļu nozare izpelnījusies tāpēc, lai valsts uzņēmums Latvijas loto nezaudētu konkurences cīņā privātajiem azarta tirgotājiem. Parastā situācijā, kad runa ir par fiziskās personas algu, nodokli budžetā iemaksā darba devējs. Savukārt no ienākumiem, kas nav saistīti ar darba attiecībām, – to izmaksātājs. Līdz 2012. gadam IIN bija jāmaksā arī par azartspēlēs un loterijās laimētajiem ienākumiem. Taču tad Saeima likumu grozīja. Kā skaidro Finanšu ministrijas preses dienests: "Šāds lēmums tika pieņemts, ņemot vērā, ka praksē iedzīvotāju ienākuma nodokļa administrēšana izrādījās sarežģīta un darbietilpīga, bija daudz strīdīgu situāciju saistībā ar apliekamā ienākuma noteikšanu un to izdevumu atzīšanu, kurus ņem vērā apliekamā ienākuma noteikšanai u. tml."

Galvenā problēma ir tā, ka ne vienmēr ir iespējams definēt, kas ir laimests. Ja cilvēks spēļu zālē iztērē simts eiro un ar pēdējo likmi atspēlē tos atpakaļ, kopsummā paliekot pa nullēm, laimesta nav nekāda. Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas priekšniece Signe Birne arī stāsta, ka praksē bija situācijas, kad nodoklis tika aprēķināts, neraugoties uz to, ka spēlētājs vairāk zaudējis nekā laimējis. Arī rulete griežas bez apstājas, un jaunas likmes tiek pieņemtas, kamēr vien bumbiņa ripo. Tātad jau sākotnēji būtu jāpiefiksē, ar kādu summu katrs ienācis spēļu zālē, lai aprēķinātu, cik viņš patiesībā laimējis.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 22. novembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas