Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Var nepietikt naudas solītajam algu pieaugumam skolotājiem, mediķiem un tiesu sistēmas darbiniekiem

Skolotājiem, mediķiem, tiesnešiem, prokuroriem un tiesu sistēmas darbiniekiem valdības solījumi palielināt algas var arī netikt izpildīti. Lai algu pieaugumu nodrošinātu, valsts budžetā papildus nepieciešami vairāk nekā 143 miljoni eiro. Taču šā brīža aplēses liecina, ka ne tikai nav naudas papildu izdevumiem, bet var nākties mazināt jau esošos tēriņus. Par to atklāti runāt atbildīgās amatpersonas vairās, svētdien vēsta Latvijas televīzijas raidījums Panorāma.

Palielināt algas pedagogiem, mediķiem un tieslietu jomā strādājošajiem valdība solīja jau pērn, veidojot šī gada budžetu. Ministrijas ar profesionālajām arodbiedrībām parakstīja vienošanos, kas paredz algu pieaugumu ne vien 2018. gadā, bet arī turpmāk. Algu pieauguma grafiku apstiprināja arī valdībā, turklāt tai liek rīkoties arī vairāki Satversmes tiesas spriedumi.

Tomēr budžetā naudu algu pieaugumam ieplānoja vien šim gadam, bet turpmāk nepieciešami papildu līdzekļi. Piemēram, 2019. gada budžetā ārstniecības personu algu palielināšanai nepieciešami papildus 103,6 miljoni eiro, tieslietu jomā strādājošajiem - 30,6 miljoni, bet pedagogiem - deviņi miljoni eiro. Turklāt vēl trīs miljoni nepieciešami pat ne algu palielināšanai, bet pašreizējā līmeņa saglabāšanai.

Ministrijās cer, ka solītā nauda tiks piešķirta. Tikmēr Finanšu ministrija jau pavasarī aplēsa, ka jauni tēriņi valsts budžetā nav iespējami, nesamazinot jau esošos. To apstiprina arī Fiskālās disciplīnas padomē, kas jau budžeta veidošanas laikā valdību kritizēja par pārlieku optimistiskiem solījumiem. Padomes priekšsēdētājs Jānis Platais norāda, ka uz šo situāciju skatās pavisam savādāk - iespējams, budžeta izdevumus daudzās sfērās nāksies mazināt, jo līdzekļu apjoms nebūs tik liels, kāds tas tika prognozēts.

Tas gan nenozīmē, ka šobrīd radušās kādas ekonomiskas problēmas - padomē norāda, ka gluži vienkārši politiķu solījumi un prognozes nesaskan ar realitāti. Solījumi doti pirms Saeimas vēlēšanām, bet budžets jāpieņem un par reālajiem skaitļiem jārunā jau pēc tām.

Atbildīgās amatpersonas šo situāciju pagaidām nav komentējušas. Premjers Māris Kučinskis (ZZS) divu darba dienu laikā neatrada laiku, lai ar Panorāmu šo jautājumu apspriestu kaut telefoniski, bet finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) par to runāšot nākamnedēļ.

Top komentāri

hmm
h
Bat citas profesijas Latvijā ir otrā šķira?Vai pārējiem nevajag normālas algas?
logisks iznākums
l
Uzblīdusī 300 000 ierēdņu armija ir izsalkusi,bet uzņēmēju Latvijā palicis gaužām maz kuri tos baro!!!
Tikai par KPV LV
T
Jo vairāk pa TV un internetā valdošie norok KPV,jo vairāk rodas vēlme balsot par KPV LV!!!!Artus turies!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas