Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

VDK dokumentus plāno publiskot pēc to zinātniskās izpētes 2018.gadā

Patlaban spēkā esošais likums paredz, ka termiņš, līdz kuram nav pieļaujams konstatēt personas sadarbību ar VDK un cilvēka iespējamo sadarbību ar tā dēvēto čeku nedrīkst izmantot tiesiskajās attiecībās pret šo cilvēku, noslēdzas 2014.gada 19.maijā. Tomēr Nacionālās drošības komisija norādījusi - ņemot vērā, ka Satversmes aizsardzības biroja Totalitāro seku dokumentēšanas centra rīcībā esošā informācija ir nepilnīga, tad, atverot čekas maisus jeb publicējot datus par personām, kuras sadarbojušās ar VDK, nezinot, kādu noziegumu atklāšanā personas ir piedalījušās, tiks apdraudēta šī cilvēka personiskās dzīves neaizskaramība un fiziskā drošība.
Saeimas deputātu vairākums ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā "Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu", kas paredz bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu publisku pieejamību pēc to zinātniskās izpētes, kas veicama līdz 2018.gada 31.maijam.

Par to  nobalsoja 62 deputāti, bet nebija neviens, bet atturējās 26 deputāti no Saskaņas centra frakcijas.

"Jautājums, kas vienmēr ir piesaistījis lielu sabiedrības uzmanību, ir bijušās VDK dokumentu, tostarp tā dēvēto čekas maisu, publiskošana. Esam nonākuši pie secinājuma, ka šī jautājuma iesaldēšana uz gadu desmitiem nebūtu samērīga, taču arī nekritiska kartītēs ierakstīto vārdu publiskošana varētu nodarīt daudz posta. Ir skaidrs, ka šī kartotēka nav pilnīga un informatoru kartītes nevar kalpot par pierādījumu sadarbības faktam ar padomju laika represīvo iestādi. Tādēļ esam nolēmuši, ka sākotnēji jāveic šo materiālu zinātniskā izpēte, pēc kuras šī informācija valdības noteiktā kārtībā būs pieejama publiski," Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājas Ilmas Čepānes (Vienotība) teikto citēja Saeimas Preses dienests.

Par šo tēmu Saeimā iepriekš bijušas garas diskusijas.

Par nepieciešamību atvērt tā saucamos čekas maisus Latvijā diskutēts jau kopš neatkarības atjaunošanas. Taču arī norādīts, ka Latvijā atrodamajos čekas maisos palikušas vien 5000 kartītes, lai arī to bijis pat vairāk par 25 tūkstošiem.

Čekas maisu publiskošanu atbalsta Okupācijas muzeja vēsturnieks un Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) biedrs Ritvars Jansons, kurš uzskata, ka šie uzvārdi būtu publiskojami kopā ar plašiem zinātniskiem komentāriem. Jāpiebilst, ka tāda ir arī kopējā NA nostāja.

Pret to kategoriski iebilst gan Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Maizītis, gan ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, kurš arī norādīja - būtiskākais nepubliskošanas iemesls ir tas, ka par kādu personu ieviestā čekas kartīte vēl neliecina par sadarbību ar VDK. To var apstiprināt tikai tiesa. Tādējādi būtu paredzami plaši tiesāšanās procesi, jo čekas maisos atrodami ap 4500 uzvārdu. Aizvadītajos 20 gados jau bijušas 400 tiesu prāvas, kurās personas apstrīdējušas sadarbību ar VDK, un tikai 11 gadījumos tiesa lēmusi, ka šāds fakts ir bijis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas