Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Veikalos tirgo ĢMO, bet to nemaz nenojauš

Tirgotājiem būtu jānodrošina, lai ģenētiski modificētus organismus (ĢMO) saturoši produkti veikalos būtu viegli identificējami, piemēram, tiem klāt jāpieliek atbilstoša norāde, tie jānovieto atsevišķi, taču tas ne vienmēr tiek ievērots. Turklāt atklājās, ka paši uzņēmēji nemaz nav zinājuši, ka tirgo šādus produktus, un šo faktu viņi uzzināja no Dienas.

Pēc Stockmann veikalā pirkta šokolādes braunija ar upenēm nobaudīšanas, lasot marķējumu, atklāju, ka tā sastāvā ir eļļa, kas ražota no ģenētiski modificētām sojas pupiņām. Taču pie šī produkta nebija atsevišķas norādes par ĢMO saturu. Stockmann mārketinga vadītājs Juris Prančs paskaidroja, ka uzņēmums ĢMO saturošu pārtiku netirgo, un saskaņā ar ražotāja sniegto informāciju šī kūka ĢMO nav saturējusi, marķējumā minētā informācija ir novecojusi, un, kamēr tā tiks labota, produkta tirdzniecība tiks pārtraukta. Latvijas Pārtikas ražotāja komercdirektors Andris Freimanis apliecina, ka tipogrāfijas kļūdas dēļ uz produkta etiķetes bija nepareiza informācija, un patiesībā ĢMO saturošā eļļa braunija gatavošanā netiekot izmantota jau pusgadu. Taču šis gadījums vienalga apstiprina, ka veikala plauktos bija produkts, uz kura iepakojuma bija minēts, ka tas satur ĢMO, taču tirgotājam šī informācija nebija zināma.

Pārbaudot citus veikalus, atklājas, ka dažos no tiem, piemēram, Prisma un Maxima, ir norādes pie ĢMO saturošas eļļas, savukārt Elvi veikalā Lāčplēša ielā 70 tās parādījās pēc tam, kad Diena sāka interesēties par šo jautājumu. Elvi franšīzes turētāja Pārtikas tirdzniecības apvienības komercdirektore Laila Vārtukapteine paskaidroja, ka uzņēmums piekrīt tam, "ka pircēju jāinformē par produkta izcelsmi, ko arī cenšamies darīt likumdošanā noteiktā kārtībā". Veikalā Mego Prūšu ielā 22a pie viena veida ĢMO saturošas eļļas bija norādes, bet pie otras nebija. Mego valdes locekle Ināra Hupenija Dienai pastāstīja, ka, iespējams, kāds to ir paņēmis, jo vispār uzņēmums likumdošanas prasības ievēro. Savukārt Iki veikalā Prūšu ielā 2 norāžu nebija, un ĢMO produkti izvietoti līdzās citiem. IKI īpašnieka uzņēmuma Palink mārketinga vadītājs Raimonds Janševskis, informēts par to, paskaidroja, ka ĢMO saturošā augu eļļa Cento veikalos ir nopērkama no jūlija. Norādes pie šī produkta līdz šim nav pieliktas, jo "diemžēl esam saņēmuši kļūdainu šī produkta aprakstu, tajā nebija iekļauta atsauce par ĢMO saturošu produktu izmantošanu," bet turpmāk "visos IKI veikalos pie attiecīgās Cento augu eļļas tiks izvietota informācija, ka tā satur ĢMO." Iepriekš veikals ĢMO saturošus produktus neesot tirgojis.

Visu rakstu lasiet otrdienas Dienā!


Top komentāri

anna
a
Komentāri un +/- tiešām parāda tautas "izcilās zināšanas un prāta spējas" . Lielumlielajai daļai vienalga, neinteresē ne raksts, ne tas, kas uz produkta rakstīts. Nākamā grupa murmulē pilnīgas muļķības (gan tipa aizstāvji, gan tipa pretinieki). Slavenos zinātniekus Šteinbergu un Nilu Rostoku esmu klātienē dzirdējusi - izcili demagogi, bet kad ar konkrētiem jautājumiem iedzen stūrī - diskusiju beidz. 1) ĢMO jaukt ar selekciju ir analfabētisms; 2) mīti par ĢMO ražību un spēju izglābt pasauli no bada - lieli meli; 3) ĢMO produktu bīstamība ir vairākos virzienos (ietekme uz vidi un tradicionālo šķirņu piesārņojums, sēklu monopols dažām korporācijām=pārtikas kontrole, lai pārkāptu dabisko barjeru un ievietotu piem.zivs gēnu tomātam, izmanto agresīvu vīrusu kā savienotāju, kas arī izraisa autoimūnas saslimšanas; 4) ĢMO šķirnes tiek veidotas kā Raundap izturīgas, vai spējīgas pašas izstrādāt insekticīdus pret kukaiņiem-tātad soja, kukurūza, rapsis satur lielu daudzumu herbicīdu (jo tiek migloti 2-3 un pat vairāk x sezonā ar glifosātiem, vai satur insekticīdus (cik? to neviens nepārbauda, jo augs ražo pats, nevis miglo)
v-pilnieks
v
Skatījos krievu raidījumu par ĢMO. Ārprāts,ko šis draņķis nodara cilvēka organismam,pie tam neatgriezeniski.Žēl,ka nu jau pieejams arī LV.
ihaha
i
Neizglītotu tautu var biedēt ar skaļiem saukļiem: bēdz no ģmo! Gribam vai negribam, bet mūsu zarnās proteīni noārdās līdz aminoskābēm un gēni - dezoksiribonukleīnskābes - līdz atsevišķiem nukleotīdiem. Modificēts gēns ietver sevī izmainītu - mutētu nukleotīdu virkni. Tad, kad šī virkne ir sašķelta atsevišķos nukleotīdos, nu, nevar pateikt šī nukleotīdu čupiņa neko vairs par sekvenci! Tātad - modificēts vai nemodificēts - organismam vienalga! Es drīzāk uztrauktos par pārtikas ķīmijas piedevām, kas ir cita tipa molekulas un ar kurām organisms mijiedarbojas un par kurām organismam nu galīgi nav vienalga!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas