Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Veiks iedzīvotāju aptauju Ebolas vīrusa risku samazināšanai; ārvalstīs jau vairāk nekā 10 000 inficēto

Lai vairāk informētu par vīrusu Latvijas iedzīvotājus un nepieļautu vīrusa esamību Latvijā, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieki tiem slimniekiem, kuri ar gripas vai vīrusa simptomiem vērsīsies pie mediķiem, uzdos specifiskus jautājumus saistībā ar Ebolas vīrusu, informē NMPD Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša.

Galvenais mediķu mērķis šādos gadījumos ir noskaidrot, vai konkrētais cilvēks ir bijis kādā no Ebolas vīrusa skartajām valstīm, tādējādi savlaicīgi identificējot iespējamos slimniekus, norāda Bukša.

Viņa gan uzsver, ka līdz šim neviens no iztaujātajiem cilvēkiem šajās valstīs nav bijis. Arī Ārlietu ministrijas rīcībā nav informācijas par šādiem ceļotājiem, sacīja NMPD pārstāve.

Bukša norādīja, ka gadījumā, ja tomēr kāds NMPD izsaucējs teiks, ka ir bijis Ebolas vīrusa skartā valstī, pie viņa tiks nosūtīta brigāde ar speciāliem individuālās aizsardzības līdzekļiem, pacients tiks iztaujāts, apzināti ģimenes locekļi, kuri bijuši saskarsmē ar viņu, un veiktas citas nepieciešamās darbības.

NMPD speciālisti gan uzsver, ka gripas simptomu gadījumā, pirmkārt, būtu jāpaliek mājās un jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, lai vienotos par ārstēšanu. NMPD palīdzība jāsauc tikai dzīvībai kritiskās situācijās, kādas nereti attīstās arī saaukstēšanās, tostarp gripas dēļ. Piemēram, ja pacientam līdzās šīm veselības problēmām ir citas nopietnas saslimšanas vai ir novājināta imunitāte, tas padara saaukstēšanos smagāku.

Kā norāda Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti, pamata gripas pazīmes ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, drebuļi, galvassāpes, sauss klepus, sāpes aiz krūšu kaula un "kaulu laušanas" sajūta.

Savukārt galvenie Ebolas vīrusa simptomi ir strauja ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, drudzis, galvassāpes, locītavu un muskuļu sāpes, kakla sāpes, vispārējs vājums un apetītes trūkums. Vēlāk var parādīties caureja, vemšana, sāpes kuņģī, izsitumi, acu apsārtums, nieru un aknu mazspēja. Atsevišķiem pacientiem novēro arī iekšēju un ārēju asiņošanu.

Nāvējošais vīruss konstatēts jau 10 141 cilvēkam, paziņoja PVO, palielinot savas iepriekšējās aplēses par aptuveni 9000 inficēto. No vīrusa miruši 4922 cilvēki, galvenokārt Gvinejā, Sjerraleonē un Libērijā.

PVO pavēstīja, ka pēdējās trijās dienās nav reģistrēti jauni saslimšanas vai nāves gadījumi Libērijā.

Sjerraleonē konstatēti gandrīz 200 jauni inficēšanās gadījumi, kas kopējo skaitli palielina līdz 3896. Pēdējās trīs dienās no slimības miruši 22 cilvēki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas