Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vējonis: Latvijas bruņotie spēki uzturēšanos CĀR nepagarinās

Latvijas bruņotie spēki Centrālāfrikas Republikā (CĀR) savu uzturēšanās laiku nepagarinās un atgriezīsies Latvijā novembrī, pirmdien preses konferencē paziņoja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Apvienoto Nāciju Organizācija ir lūgusi Eiropas Savienībai (ES) paildzināt EUFOR spēku klātbūtni CĀR vēl trīs mēnešus, lai ANO paspētu sagatavot plānoto 12 000 karavīru kontingentu. Tomēr, pat ja EUFOR misija tiks pagarināta, Latvijas bruņotie spēki tajā nepiedalīsies. "Pašlaik notiek plānošanas process, kādā veidā mēs nodrošināsim karavīru, tehnikas un ekipējuma pārvietošanu uz Latviju," sacīja Vējonis. 

"Laikā, kad tika iets uz Saeimu, lai gūtu apstiprinājumu šai misijai, bija skaidrs, ka šis ir vienreizējs pasākums, kurā Latvija piedalās," sacīja ministrs, piebilstot, ka vizītes laikā par to ir informējis arī CĀR amatpersonas. 

Savukārt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube pauda gandarījumu, ka misija kopumā tiek uzskatīta par ļoti veiksmīgu. "Mums ir daudz atziņu, kas ir jāņem vērā, ar visām no Āfrikas izrietošajām īpatnībām, kur situācija var mainīties burtiski nakts laikā. Pašlaik CĀR atrodas trīs dažādi militāri formējumi - ANO vienības, Francijas valsts vienības, kā arī ES vienība," norādīja komandieris.

Tāpat Graube skaidroja iemeslus, kādēļ tikuši iesprostoti CĀR: "Lodes skāra arī mūsu automašīnas, taču attiecīgais bruņojums nodrošināja to, ka neviens karavīrs netika ievainots. Protams, bija sarežģījumi ar sakariem, bet tam bija taktiski apsvērumi - valdība, kontrolējot medijus, atslēdza publiskos tīklus, tostarp mobilos tīklus, ar nolūku sarežģīt nemiernieku saziņu."

Jau ziņots, ka Vējonis un Graube vairākas dienas bija "iesprostoti" Centrālāfrikā, jo drošības apsvērumu dēļ nenotika lidojumi no Bangi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas