Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Izstrādā likumu, kas mazinās seksuālo pakalpojumu pirkšanu un pārdošanu

Vēlas ierobežot prostitūciju

"Mēs vēlamies, lai Latvija skaidri pateiktu: prostitūcija vairumā gadījumu ir citu ievainojamības ļaunprātīga izmantošana, un tā netiks atbalstīta!" pārliecināta centra Marta vadītāja Iluta Lāce. Līdz šim prostitūciju Latvijā ierobežojuši vien Ministru kabineta noteikumi, taču pieredze rāda, ka tie ne vienmēr bijuši pietiekami, tāpēc Iekšlietu ministrija (IeM) kopā ar nevalstiskajām organizācijām izstrādājusi likumprojektu, kas sola mazināt prostitūciju un pasargāt tajā iesaistītās personas, piektdien lasāms laikrakstā Diena.

Šobrīd likumprojekts izsludināts sabiedriskajā apspriešanā un pagaidām nav izpelnījies plašu rezonansi, taču Tiesībsarga birojs ir pārliecināts, ka tas rudenī, nonākot Saeimas komisijās, raisīs plašas debates politiķu starpā.

Centrs Marta uzskata, ka efektīvākais veids, kā samazināt prostitūcijas izplatību un aizsargāt tajā iesaistīto personu tiesības, ir jebkādas atbildības noņemšana no prostitūcijā iesaistītajām personām, tajā pašā laikā kriminalizējot ne tikai sutenerismu un cita veida citu iesaistīšanu prostitūcijā, bet arī seksa pirkšanu. Tas parādītu skaidru valsts nostāju, ka sievietes nav prece un personas rīcība, pērkot dzīvu cilvēku savu seksuālo vēlmju apmierināšanai, nav pieļaujama.

Pret šādu viedokli gan iebilst Valsts policija (VP), kas norāda, ka, ieviešot tādu modeli, prostitūcija kļūs slēpta un personas, kuras nodarbojas ar prostitūciju, var tikt pakļautas vēl lielākai vardarbībai.

"Šādas bažas no VP puses ir saprotamas, tāpēc vēlamies norādīt mums zināmo informāciju par prostitūcijas izplatību Zviedrijā pēc 1999. gadā pieņemtā seksa pirkšanas aizlieguma. Ielu prostitūcija Zviedrijā ir samazinājusies uz pusi, kā arī policijai nav pamata uzskatīt, ka prostitūcija citās vidēs, piemēram, internetā, būtu pieaugusi. Zviedrija arī vairs nav iekārojama kā cilvēku tirdzniecības seksuālas ekspluatācijas nolūkos mērķa valsts," paskaidro Lāce. 

Nereti publiski pieejamajā policijas informācijā par protokoliem, kas sastādīti, jo pārkāpti prostitūcijas ierobežošanas noteikumi, redzams, ka sodītas tieši sievietes, kas piedāvājušas savu ķermeni, nevis vīrieši, kas iegādājušies seksuālos pakalpojumus.

"Mēs šādu situāciju uzskatām par ļoti netaisnīgu. Ne tikai tāpēc, ka par darbību, kurā iesaistītas bija divas puses, sodīta tiek tikai viena no pusēm. Bet gan tāpēc, ka, spriežot pēc mūsu pieredzes darbā ar seksuālās ekspluatācijas upuriem, pati personu iesaiste prostitūcijā notiek nevis aiz gara laika vai tāpēc, ka gribējās, bet gan tāpēc, ka persona jau atradās ievainojamības situācijā. Šāda policijas prakse soda personu, kura ir ievainojama un cenšas risināt smagas dzīves situācijas, kam būtībā alternatīvu prostitūcijai konkrētajā situācijā nav, ignorējot seksa pircēju, kuram lielākoties ir gan nauda, gan ģimene, gan statuss, tātad ir alternatīva. Bet viņš izvēlas pirkt citas personas ķermeni," saka biedrības politikas koordinatore Agate Rublovska.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 21. jūlija, numurā!

Top komentāri

Ēdelweiss
Ē
Jau sen bija laiks ierobežot to prostitūciju = samazināt valsts pārvaldi....
melnais humors
m
Paga, paga, ko īsti tā Lāce piedāvā? Prostitūta (gan sieviete, gan vīrietis) drīkstēs piedāvāt savus pakalpojumu un viņai/viņam par to nekas nebūs, bet, ja klients sadomās pirkt piedāvāto pakalpojumu, tad viņš tiks sodīts? Kur te ir loģika? Loģiski būtu: ja nedrīkst pirkt, tad nedrīkst arī piedāvāt! Un kāpēc Lāce, runājot par klientiem/pircējiem ar to domā tikai vīriešus? Un kā tad ir ar sievietēm, kas pērk prostitūtu pakalpojumus? Uz tām likumi neattiecas? Izskatās, ka liekulība un dubultmorāle ir centra "Marta" un konkrēti Ilutas Lāces dzīves norma.
Nesapratu domu
N
Tad sanāk, ka es arī frizieri - dzīvu cilvēku - nopērku, kad gribu savas matu griešanas vēlmes apmierināt? Un kad mugurā stīva, tad es arī dzīvu masieri sev nopērku! Kur problēma? Samaksa par pakalpojumu divi pieaugušu cilvēku starpā pēc noteikumiem, par kuriem abi iepriekš vienojušies. Es saprotu, ka ar prostitūciju saistās daudzas problēmas (cilvektirdznieciba, veselība), bet tapec jau nevajag ideoloģiski sagrozīt realitāti. Vajag pateikt - mēs citādāk netiekam ar šīm citām problēmām galā, tādēļ prostitūciju ir jāapkaro. Nevis te bārstīt kaut kādus lētus ideoloģiski motivētus lozungus par cilvēka pirkšanu (kādēļ nevienam nav mājās pašam sava nopirkta dzīza prostitūta tāda gadījumā, ko, a;)?), it kā apmierināt seksuālu vēlmi par to kādam samaksājot būtu kaut kas noziedzīgs savā būtībā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas