Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Vēsture Dienā: Varbūt atombumbu?

Spļaudoties un lādoties par tādu procesu kā vēlēšanas, kurās labticīgi idioti un pārējie alternatīvi apdāvinātie vienmēr ievēl zagļus un blēžus, nevajadzētu aizmirst, ka alternatīva ir cīņa par varu ar ieročiem rokās – pilsoņu karš vai līdzīga asiņu nolaišana. Tā kā vienkāršam interneta komentāru lasītājam nav pieejamas rakstītāju adreses, ir grūti spriest, vai visi tie ieraksti, kas aicina kārt un šaut patiesībā jau visus politiķus pēc kārtas, nāk tikai no slēgta tipa galvas ārstniecības iestādēm. Tomēr visās tajās vēstures situācijās, kad sabiedrība ir nonākusi līdz attiecību noskaidrošanai ar ieroču palīdzību, ir izrādījies, ka šāvēju netrūkst, vismaz pa neapbruņotiem cilvēkiem.

Vai ieroču brīva pieejamība palielina vai samazina to īpašnieka risku, visas sabiedrības riskus ieskaitot? Grūti pateikt. Šodienas vecākā paaudze ir augusi padomju varas nosacīti veģetārajā posmā, pēc Staļina nāves un ar pietiekami labām atmiņām par karu. Tad cilvēks ar ieroci sabiedriskā vietā bija ārkārtīgs retums. Sekoja atmoda un divvaldība, kad OMON braukāja apkārt ar automātiem, bet Latvijas neatkarība tomēr tika atjaunota bez ieroču lietošanas. Pēc tam sākām bruņoties. Ja pašķirsta senās Dienas, izrādās, pat par atombumbu esam mazliet domājuši.

1993. gada 4. septembra Diena bija diezgan kareivīga, ieroču tēmai tajā tika veltīti vairāki raksti. Ja gribat bruņoties, apbruņojieties ar pacietību rakstīja Līga Krapāne, pētot situāciju valstī, kurā pirms četriem mēnešiem, 1993. gada 1. maijā, bija stājies spēkā likums par šaujamieročiem un speciālajiem līdzekļiem pašaizsardzībai.

"Līdzās daudziem jauniem pilsētas akcentiem – neskaitāmajiem bāriņiem, bankām, veikaliem, birojiem un vēl citiem jaunumiem –, pie kuriem jau pamazām pierasts, pēdējo pāris mēnešu laikā parādījušies arī ieroču veikali. Tik bieži skatīti un aplūkoti Rietumu skatlogos, nu tie kļuvuši par realitāti arī pie mums. Turklāt nevis pilsētas nomalēs vai graustu kvartālos, bet pašā galvaspilsētas centrā var atrast vismaz trīs šo preču tirgotavas. Gāzes pistoli varat iegādāties par Ls 45, bet šaujamo mazkalibra ieroci lētāk par Ls 120 diez vai atradīsiet. Pirmajā brīdī visai pievilcīgs rīks uzbrucēju biedēšanai šķitīs gaisa pistole, kuras iegādei nav nepieciešamas nekādas formalitātes, pēc ārējā veidola ātrumā to neatšķirs no īsta šaujamā. Tomēr pieredzējuši speciālisti diez vai to ieteiks. Uzbrucējs pirmajā mirklī var gaisa pistoli sajaukt ar īsto un aizsargājoties izšaut no savas, kura noteikti būs pielādēta ar īstām patronām. Protams, ir atšķirība gan ieroču cenās, gan rezultātā, ko varat panākt, izmantojot viena vai otra veida ieroci. Šaujamierocis atšķirībā no gāzes pistoles allaž būs paaugstinātas bīstamības avots, kura iedarbības rezultāts, tā saimniekam pat negribot, var izrādīties nāvējošs." Raksta tapšanas laikā Latvijā no 2,6 miljoniem iedzīvotāju legāli bruņoti bija tikai viens procents, lielākoties mednieki. Ieroču nēsāšanas atļauju vēlējās iegādāties lielākoties biznesa aprindu pārstāvji.

Savukārt otrā tā paša Dienas numura rakstā Varbūt atombumba? Kārlis Eihenbaums aplūkoja ieroču problēmu valsts aizsardzības aspektā.

"Nebūdams nedz lēnprātīga "miera dūja", nedz kareivīgam ateistam līdzvērtīgs "vanags" – militārists, uzdrīkstos cerēt, ka Latvijā ar varu apveltīto "runas un darba vīru" prātos nav radusies bezprāta doma par kodolieročiem," rakstu sāka Eihenbaums, uzmanīgākā lasītājā uzreiz radot aizdomas, vai tik šāda doma kādā slepenā sanāksmē patiesi nav apspriesta. Tālāk autors pievērsās kodolieroču evolūcijai un kodolatturēšanai, teikdams, ka kodolatturēšana ir racionāls aprēķins, kas diemžēl nav iespējams starp neracionāliem – jūtu vadītiem un neprognozējamiem – spēlētājiem. "Kodolatturēšana faktiski veidoja un "saturēja kopā" visu pēckara pasaules būvi. Tās pamatideja ir, ka neviena no pusēm neriskēs sākt abpusēji iznīcinošu karu."

Lielajām kodolvalstīm šie ieroči deva iespēju pulcināt ap sevi sabiedrotos, rakstīja Eihenbaums. Arī Latvija ir izvēlējusies savus sabiedrotos – tos pašus, uz kuru teritoriju bija notēmētas Latvijā izvietotās PSRS kodolraķetes padomju okupācijas laikā. 1940. gada pieredze mūs māca, ka mazam patiešām ir labāk nevis mēģināt nest tādu zobinu, kādu nevari celt, bet slēpties aiz stipra drauga muguras. Mierināsim savu vēsturisko sāpi ar to, ka arī varonīgie somi galu galā būtu zaudējuši savu neatkarību un pievienoti Staļina impērijai, ja nebūtu Vācijas faktora, un neskumsim par to, ka mums nav pašiem savas atombumbas un lidmašīnu bāzes kuģu, jo reizēm šķiet, ka arī kino kā industrija Latvijai nav paceļama. 

Top komentāri

NEBALSOTĀJS (beigas)
N
Tīšu prātu esmu izvēlējies dzīvot vidē, kas patālu no Rīgas, un rajonu un novadu galvas pilsētām, lai saprastu kāpēc telpā kur kādreiz esot dzīvojuši ap 3000 + iedzīvotājiem, tagad vairs tikai mazliet pāri par 100, un no tiem lielākā daļa vecuma gados, cieš no alkoholisma, sliktas veselības, un depresijas. Protams, Latvijā ir tādas vietas,ka Jūrmala, Sigulda, un citi kūrorti, bet tur dzīvo tie paši, kuri Rīgā vai kaut kur ārzemēs sev sarāvuši pilnas kabatas, un stāsta cik labi Latvijā kur viss iet uz augšu ad astra per aspera. Man nav nekāda interese šo melu režīmu atbalstīt. Pret mums vērstā atom bumba ir mūsu valdība. Mūsu ienaidnieks nav Krievija, bet valdības meli un tie kas šiem meliem notic. NEBALSO !!! Piespied katastrofai atkāpties. (Beigas)
latvietis
l
BET ,DIENA IR PILNA AR KRIEVU FAŠISTIEM ! UN DP KASA TIK KULI !
NEBALSOTĀJS turpinājums1
N
Tākā Diena piesaka argumentu par ieročiem—no gaisa pistolēm līdz kodol bumbu ierīcēm—turklāt izsaka nicību pret tiem kas vēlās sev iegādāties ieročus, nu kāpēc gan par tēmu neizteikties? Virpirms kāds tas morālais pārākums, ASV, Anglijai, Francijai, Israēlai, ķīnai, Indijai, Krievijai, u.c. turēt kodol spridzekļus, bet Latvijai ne? Neviena no minētām valstīm vai impērijām nav nekādi pārāki par nevienu citu, kaut kviec kā sivēni, ja kāds to apšauba. Kas gan ASV, ja ne amorāla impērija ar nāves elpu un miljoniem nevainīgu civil iedzīvotāju un bērnu upuru skalpiem pie jostas? Vienīgi ASV ir lietojusi kodol ieročus, kaut iespējams Ņujorkas torņus nogāza mini kodol ierīcas (vismaz tūkstoš policisti, ugunsdzēsēji, u.c. tagad cieš no vēža slimības, tāpāt kā tie, kas atgriezās no Černobīles. (turpinājums2 seko)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas